zöldhulladék

2020.11.17. 11:06

A komposztálással ismerkednek a diákok Mosonmagyaróváron és környékén

Mosonmagyaróváron huszonnégy, a környékén huszonegy helyszínen dolgozzák fel a keletkezett zöld- és szerves hulladékot az iskolák és óvodák. Egy magyar találmánynak köszönhetően ismerkednek a gyermekek a komposztálással.

Mészely Réka

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában októberben kihelyezett és beüzemelt komposztáló átadásakor Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője kifejezte szándékát, hogy szeretné, ha a város minden oktatási intézménye kapna hasonlókat.

Mosonmagyaróváron elsőként a Móra-iskolában adták át a komposztáló szetteket. A felvételen Pásztor József feltaláló és fia Pásztor Patrik, Makk Zoltán, a Móra-iskola igazgatója, Nagy István agrárminiszter és Milkovits Tibor, a Compastor munkatársa
Fotó: Bánhegyi István

Környezettudatosan

Ez a kívánság a Humusz Maximusz Egyesület jóvoltából valósággá vált. Az elmúlt időszakban Mosonmagyaróváron 24 helyszínen – bölcsődékben, óvodákban és iskolákban – helyezték el a zöldtechnológiát képviselő kis „komposztgyárakat”, melyek a keletkezett zöld- és szerves hulladék feldolgozására alkalmasak. Az oktatási intézmények örömmel vették birtokba a környezettudatos működésüket segítő zöld komposztládákat, amelyek a várakozás szerint tavaszra friss humusszal látják el kertjeiket. A mosonmagyaróvári intézmények mellett a térség huszonegy további iskolája is megismerkedhet ezzel a technológiával, hiszen mostanra ott is üzembe helyezték az eszközöket.

Magyar találmány

Magyar találmányként robbant be 2015-ben ez a hatékony, új komposztálási technológia, amely alkalmas a keletkező összes típusú zöldhulladék feldolgozására. Az Agrárminisztérium ezt az új komposztálási eljárást, a Compastor-

technológiát megfelelőnek eszköznek találta arra, hogy a 2018-ban indított Országos Iskolakert-fejlesztési Program számára is elérhetővé tegye.

Szemléletformálás

A komposztálás jól illeszkedik a tanulók környezettudatos neveléséhez, ahhoz, hogy a zöld- és szerves hulladékra mint javakra tekintsenek. A folyamat során a gyerekek is nyomon követhetik, hogyan keletkezik a komposzt, amelynek az iskolakertben történő kihelyezése során szemlélhetik a természet körforgását. A komposztáló nemcsak az iskolakertben keletkező zöldhulladék komposztálását teszi lehetővé, hanem az osztálytermekben szelektíven gyűjtött zöldhulladék feldolgozására is megoldást biztosít, tehermentesítve a hulladéklerakókat e zöld javak elhelyezésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában