Támogatott tartalom

2020.10.06. 09:30

Iskoláskorba lépett a Megyei Értéktár

Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyeket feltétlenül meg kell őrizni és a jelen részévé kell tenni. Ezen dolgozik az idén 7. éve működő Győr-Moson-Sopron Megyei Megyei Értéktár Bizottság.

kisalfold.hu

iugfpiweff

Forrás: kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Létrehozását Kara Ákos még megyei közgyűlési alelnökként kezdeményezte 2013-ban, s már ekkor hangsúlyozták, hogy ez nem politikai, hanem szakmai testület. Az akkori döntés értelmében a bizottság munkájában a mai napig többségben különböző területek civil szakemberei vesznek részt a megyei képviselők mellett. Mára a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár az országban a legjobban működő, szakmailag leginkább felkészült értéktár.

„Amikor Kara Ákost, 2014- ben országgyűlési képviselővé választották, arra kért, hogy olyan emberre bízzam ezt a munkát, aki hasonlóan szívügyének érzi”- emlékezett Németh Zoltán. „Úgy gondolom, Pető Péter személyében méltó utódot kaptunk, hiszen szívvel-lélekkel, jó gazda módjára gondozza évek óta megyénk értékeit és működteti az értéktár bizottságot. Munkáját ezúton is szeretném megköszönni, és hasonló lendületet kívánok további feladataihoz”- emelte ki a megye elnöke.

“A liberális kisebbség értéknélküliséget akar kényszeríteni Európára, melynek ellen kell állnunk. Fontos megértenünk, hogy keresztény hagyományunk és a múltban gyökerező értékeink megőrzésével sokszínű nemzeti identitásunkat is megóvjuk”- hangoztatta Németh Zoltán.

Petõ Péter (balra) Németh Zoltán javaslatára 2014 óta a megyei értéktárbizottság elnöke.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Presztízsük van

„A múltban feltárt értékeket úgy szeretnénk átültetni a jelenbe, hogy abból a jövő nemzedékek is építkezni tudjanak” – fogalmazta meg az értéktár hitvallását Pető Péter alelnök, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Az értékeket nem csupán regisztráljuk, hanem társadalmi rangot kívánunk adni nekik. Ennek sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a megye számos cége hirdeti büszkén, hogy megyerikum termékei vannak.

“A gyűjtő és feltáró tevékenység mellett az Értéktár Bizottság értékteremtő és hagyományőrző programokat is szervez, mint például a Megyei Borverseny vagy a Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap. Az a célunk, hogy a megyei értékeket népszerűsítsük, presztízs értéket adjunk nekik” – mondta el Pető Péter.

Győr-Moson-Sopron megye – az egykor országunk szerves részét képező Pozsony vármegyét is beleszámítva – négy történelmi térség kincsét hordozza. Az értéktár célja, hogy az emberek ismerjék, és méltán legyenek büszkék a megye összes értékére- a tárgyi emlékektől a népszokásainkon át egészen a természeti kincsekig.

„Jó példa a höveji csipke, ami egy határon átnyúló érték és elsőként vettük fel a megyerikumok listájára, majd rövidesen pedig a kiemelkedő nemzeti értékek közé is bekerült. Napjainkra egyértelműen megyénk jelképévé vált”- hangsúlyozta a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Pető Péter azt is elmondta, jelenleg százhárom megyerikumra lehetünk büszkék. Majd hozzátette, „a Győr-Moson-Sopron Megyei Megyei Értéktár eddigi munkájának mintegy summázásaként, az eddig felvett megyerikumokból állítottunk össze egy kétnyelvű kiadványt, amelyben a megye tájegységenkénti kincseinek megismerésén keresztül egyfajta virtuális sétát tehetünk. Terveink szerint jövőre e-book formájában is kiadjuk, az Agrárminisztérium támogatásával.”

Az itt élők felét elérik

Megyénk nagyobb városai közül Sopronban, Csornán, Kapuváron, Mosonmagyaróváróváron, és számos kisebb településen már régóta, sikeresen működik Települési Értéktár. Dézsi Csaba András Győr polgármestere pedig a múlt héten jelentette be, hogy Győr városa is létrehozza saját települési értéktárát. Az értéktári mozgalommal így a Győr-Moson-Sopron megyében élők több mint felét meg tudjuk szólítani.

Bárki jelölhet

A megyei értéktárba felvenni érdemes értéket magánszemélyektől kezdve a civil szervezeteken, egyesületeken át, az önkormányzatokig bárki jelölhet. Fontos, hogy a helyben élők megnevezzék és megindokolják az adott értéket. A javaslattételi űrlap a megyei önkormányzat honlapján (www.gymsmo.hu), a Győr-Moson-Sopron Megyei Megyei Értéktár felületre kattintva érhető el.

A cikk a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában