gasztro

2020.09.13. 17:56

A Kisalföld végigkóstolta az ország ízeit – fotók

Csak csiliből 42-félét kóstoltak kollégáink azon a tesztelésen, melyre a Magyar Ízek Versenyétől érkezett felkérés szerkesztőségünkbe. Simon Judit, Dániel Viktória, Géresi Nóra, Szabó Gábor és Németh Richárd voltak az ítészek, és bírálták öt szempontot figyelembe véve az ország egész területéről érkező termékeket. Eredményhirdetés és díjátadó szeptember 26-án a nyúli sportpályán.

Simon Judit

2020.09.10. A Kisalföld szerkesztõsége is megízlelte a Magyar Ízek legjavát, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az ország ízeit kóstoltuk

A Kisalföld szerkesztőségének tagjai is részesei voltak a Magyar Ízek Versenyének. Kollégáink végigkóstolták a versenyzők által zsűrizésre küldött termékeket. Az öt fős zsűri tagjai egyenként értékelta és pontozta a termékeket, ezzel segítve a győztes kihirdetését.

 

72 termék indult az idei Magyar Ízek Versenyén, melyet a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezett és a zsűrizésében a Kisalföld szerkesztőségét és felkérték. Öt kollégánkat ellepték az ízek, sok üvegben sorakoztak a kóstolásra váró termelői portékák: 2 sajtot, 8 savanyúságot, 2 mártogatóst, 3 mézet, 9 lekvárt, 4 szörpöt, 42 csiliszószt és 1 fűszerkészítményt kellett értékelnünk. A versenyben lévő termékek az egész ország területéről érkeztek, apró, gondosan lezárt üvegekben.

A bőség zavara

A zsűrit leginkább a negyvenkétféle csiliszósz lepte meg. A csípős, fűszeres kreációkból néha elég volt egy apró kóstoló is, hogy után vízért kiáltsunk. A lekvárokat, és szörpöket mindenki szívesen ízlelte.

– Volt, amelyikünk a csiliket hagyta a legvégére, mondván először essünk túl a jó dolgokon, és a végén próbáljuk ki a csípősebb ízeket – mondta Géresi Nóra. – Az én taktikám az volt, hogy vegyesen haladtam. Egy-két csili kóstolása után áttértem a könnyedebb, lágyabb ízekre.

Már az ízlelés kisebb gasztro-vita alakult ki a zsűriben, mindenkinek meglett a kedvence.

Ízek és könnyek

Rengeteg virágos, gyümölcsös íz akadt a termékek között, többen a csilit is egy-egy gyümölcs erős ízével egészítették ki. Akadt könnyedebb ízvilágot hordozó kóstolni való, de a kellemetlenül karakteres ecetezés és fűszeres sem volt ritka.

– Megszoktam az erőset, de akadt a csilik közt olyan, amitől nekem is könnybe lábadt a szemem – nyilatkozta Németh Richárd. – Nem győztem nyakalni a vizet, meg enni hozzá a sajt falatkát és a kenyeret. A kollégáim mondták, hogy teljesen elvörösödtem.

Ahhoz, hogy győztest hirdethessünk, a kóstolóknak öt szempontot kellett figyelembe venniük: íz, illat, textúrára, szín és összhatás. A pontokat 1-től 20-ig adtuk.

A győztes mindent visz

A szerkesztőség tagjai mellett az országos zsűriben helyet kapott több szakmai tekintély is. A zsűri elnöke Sági Szilárd, de részt vesz a tesztelésen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei igazgatósága, gasztorbloggerek, szakácsok, valamint Nyúl község részéről Csizmadia Ágnes képviselő asszony.

A győztesek arany, ezüst és bronz fokozatot kapnak, melyet oklevéllel igazolhatnak, illetve egy Magyar Ízek Versenye matricacsomagot is, amellyel jelezhetik termékeiken az elismerést, és a sikert. A verseny eredményhirdetése szeptember 26-án, a Nyúli Sportpályán zajlik majd, ahová nem csak a versenyzőket, de a lelkes fogyasztókat is várják.

Címkék#gasztro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában