Életstílus

2020.09.03. 16:33

A kiadó albérletek apró kincsei, a garzonok

A lakáskeresés során a legkülönbözőbb méretű és állapotú ingatlanokkal találkozunk. Sokan ódzkodnak a kisméretű garzonlakásoktól, ám némi kreativitással egy igazán otthonos, emellett gazdaságos opciót kínálnak. Mik lehetnek az előnyei, ha apróbb otthont választunk?

Fotós: MolnarZsolt

 

Az ingatlanpiacon számos kitűnő állapotú garzon található.

Garzonok garmadája

Legyen szó akár a fővárosról, akár vidékről, a kiadó albérletek keresésekor rengeteg garzonlakás kerül a látóterünkbe, melyek nagyjából 30-40 négyzetméteres nagyságukkal meglehetősen kompakt opciót jelentenek a piacon. Talán éppen méretükből fakadóan, de sokaknál már az első rostán is kiesnek, hiszen túl kicsi, nem fér el benne és egyéb előfeltételezések.

Tény, ami tény, a garzon műfaja nem való mindenkinek, elsősorban egy emberes történet, esetleg párok számára lehet még ideális megoldás. Ugyanakkor mindenképpen fontos eloszlatni pár tévhitet és érvekkel is megtámogatni a kompakt garzonlakások világát. Ezek megfontolása után pedig jóval valószínűbb, hogy a kiadó albérletek keresésekor már mi sem ugrunk át ösztönszerűen az ekkora méretű lakásokon.

Kompakt és gazdaságos

A kiadó albérletek esetén sem lehetünk beszűkölt látókörűek, hiszen lehet, hogy a legváratlanabb lehetőségek jelentik majd a legotthonosabb megoldást. Épp ezért jobb, ha képesek vagyunk a lakások mérete mögé látni és inkább úgy gondolkozni, hogy milyen előnyökkel járhat egy garzonlakás bérlése. Ha erre képesek vagyunk, meglepő konklúziókra juthatunk.

Egy garzon elsősorban a fenntartás szempontjából rendkívül kedvező megoldás. A kis helyre inkább gazdaságos térként tekintsünk, melynek köszönhetően a közüzemi díjaink is kedvezőbben alakulhatnak. Másrészt persze a bérleti díjak mértéke sem mindegy, egy garzon esetén pedig biztosak lehetünk benne, hogy kedvező és akár diákok, akár fiatal dolgozók számára is megfizethető áron juthatunk hozzá. Az anyagi előnyök önmagukban persze még nem biztosítják a komfortérzetünket, nem teszik otthonossá a kiadó albérletet, ez a feladat már ránk és kreatív energiáinkra vár.

Kevesebb négyzetméteren is teremthetünk otthonos körülményeket.

Apró terek, nagy lehetőségek

Bár egy garzon berendezése esetén kisebb terek állnak rendelkezésünkre, a megfelelő megoldások alkalmazásával szinte kinyílik a négy fal. A lényeg, hogy vagy a minimalista, vagy a kicentizett kompakt megoldásokban gondolkozzunk. Előbbi esetén kerülendő a zsúfoltság, csupán néhány szükséges bútort érdemes elhelyezni. A különböző kisebb kiegészítők pedig tovább javítják az albérlet hangulatát.

A kompakt megoldások több keresgélést és méricskélést igényelnek, hiszen minden apró sarkot és élt kicentizve érdemes kihasználnunk, hogy minden megfelelően elférjen. Ez elsőre talán fárasztó játéknak tűnik, de a végeredmény tekintetében biztosak lehetünk benne, hogy megéri rászánni azt a néhány napot.

Még ideálisabb opció, ha a kiadó albérletek között esetleg egy galériázott garzonra bukkanunk. Ezek egyáltalán nem ritkák és sokat számíthat, ha a lakó- és hálórészek elkülönülnek egymástól. Arról nem is beszélve, hogy a galériának köszönhetően a nagyobb belmagasság a pakolás és a több bútor szempontjából is ideálisabban használható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában