Zöld akció, amivel mindenki jól jár!

2020.08.15. 13:35

Őszi ruhacserére fel – Vasárnap ismét Ökosikk Győrben

Rengeteg a fölösleges vagy ritkán használt ruhád? Szívesen cserélnéd őket egy másik darabra? Támogatnád a ruhák hosszabb életét, mérsékelve ezzel a divatipar környezeti terheit? Akkor egyértelműen nálunk a helyed! -olvasható a harmadik alkalommal szervezett Ökosikk a belvárosban nevet viselő esemény leírásában.

Simon Roberta

Felvételünkön Balassa Réka, az Ökosikk egyik ötletgazdája és Darnói Dorisz, A Fűszeres tulajdonosa

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Augusztus 16-án vasárnap délután 3 óra és este 7 óra között várják az érdeklődőket a Lima Pub & Hostel, a győri Kotyogós Café és A Fűszeres teraszán, valamint a Vital Cafe & Bistroban az őszi ruhacsere akcióra.

A kupak lesz a délután valutája

- Személyenként maximum 10 darab őszi, átmeneti jellegű ruhát vihetnek a cserére érkezők. Fontos, hogy ezek kifogástalan állapotban lévő női, férfi, és gyerekruhák legyenek – tudtuk meg Balassa Rékától, a rendezvénysorozat egyik ötletgazdájától és Darnói Dorisztól, A Fűszeres tulajdonosától, aki a tavaszi Ökosikken csatlakozott a kezdeményhez. A ruhákhoz csere útján juthatunk vagy fogyasztás fejébe egy-egy kupakot válthatunk, amit szintén a gardróbcserén menő cuccokra cserélhetünk.

Pillanatkép egy korábbi Ökosikkről. Fotók: Huszár Gábor

- Az ellenőrizhetőség kedvéért a vásárlás gesztusát megtartjuk, csupán a pénzt zárjuk ki a körforgásból. Minden egyes ruha fejében kapnak egy kupakot az Ökosikkre érkezők, ezzel „fizethetnek” egy új darabért. Egy ruha = egy kupak és fordítva – mondta Darnói Dorisz.

Felvételünkön Balassa Réka, az Ökosikk egyik ötletgazdája és Darnói Dorisz, A Fűszeres tulajdonosa
Fotó: Huszár Gábor

Óvintézkedésekkel készülnek

„Kezdő ruha tőkét” visznek a szervezők is, szóval már délután háromkor lesz miből válogatni, de nyilvánvaló, hogy minél többen érkeznek a kezdő időpontra, annál több ruha közül lehet válogatni, a felhozatal folyamatosan változik.

A megmaradt darabokat rászorulóknak juttatják el. A koronavírusra való tekintettel a szájmaszk és kesztyű használata ajánlott. Valamint most próbálásra sem lesz lehetőség. Aki esetleg olyan ruhadarabot visz haza magával ami méretben nem passzol, a következő , téli ökosikkre elhozhatja ezeket a ruhadarabokat és újabbakra cserélheti.

Közösségteremtés

A szervezők kérik a résztvevőket, hogy a távolságtartásra is figyeljenek. – Zárt térben, illetve rossz idő esetén előfordulhat, hogy a tömeg elkerülése érdekében létszámkorlátot vezetünk be – tette hozzá Balassa Réka.

Az esemény nem csak a környezetvédelem és a ruhák körforgásban tartásáról szól. – Szeretnénk egy közösséget teremteni a belvárosban. Ha valaki nem divat mániás vagy épp nincsenek cserére szánt ruhái, akkor is eljöhet és hangulatos környezetben beszélgethet a szervezőkkel, önkéntes segítőinkkel és a részvevőkkel.

Az Ökosikk a belvárosban egy közösségi élményt szeretne nyújtani a városnak. Befogadó és nyitott szemlélettel a közösségépítés a célunk – hangsúlyozta az ötletgazda. Az esemény Facebook linkjét itt találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában