Tengerimalacoktól a lovakig

2020.08.23. 16:45

Fornvald Andrea talpra állítja a sérült házi kedvenceket Sopron környékén

Fornvald Andrea fizioterápiás kezeléssel egészíti ki az állatorvosok munkáját. Segítségével olyan kedvenceknek is sikerült talpra állni, melyeken a műtét önmagában nem segített.

Etzl Edgár

Fornvald Andrea

Fornvald Andrea mindig is olyan munkát szeretett volna, melyben állatokkal foglalkozhat, mivel gyerekkora óta imádja őket. Erdélyből került Budapestre, ahol az állatorvosi asszisztensi munka mellett 2012-ben végezte el az akkor először induló állatfizioterapeuta-képzést. Sopron környékén dolgozik szakmájában, mellette Ausztriában asszisztens egy állatorvosnál.

– A fizioterápiát ugyanúgy használják a kedvenceknél, mint az embernél – magyarázta. Ha balesetben megsérül egy négylábú vagy valamiért mozgásszervi betegség alakul ki nála, sebészeti beavatkozásra szorulhat. A műtét utáni kezelés segíti a felépülést, általában hosszú idő után is sikerül talpra állítani az állatokat.

Fornvald Andrea

– Ha például egy kutyának fáj a lába, nem fog arra támaszkodni. Ilyenkor a sérült végtagban elkezd visszafejlődni az izomzat, a többi pedig nagyobb terhelést kap – magyarázta Andrea. A fizioterapeuta ilyen folyamatoknak szab gátat gyógytornával és különböző segédeszközökkel.

Nyolcéves pályafutása alatt Andrea főleg kutyákkal, illetve sok macskával dolgozott. Megfordultak nála tengerimalacok, deguk, de lovak és tehenek, sérült vadállatok is.

– Egyszer hoztak hozzám kezelésre egy kígyót, de mivel nincsenek végtagjai, így az állatorvosra kellett bíznom – mesélte nevetve.

– Azt gondolom, az állatok érzik, hogy jót akarunk nekik. Még egy kutya sem harapott meg kezelés közben, illetve volt egy, amelyik végig a gazdája kezét rágta, amíg tornáztattam – mondta. Andrea gyakran házhoz megy, hogy az ebek komfortosabban érezzék magukat, ezáltal közvetlenebb kapcsolat alakul ki a terapeuta és a gazdik között.

– Az egyik legérdekesebb páciensem a Doki nevű fehér boxer volt – mesélte. A kutya játék közben elesett, egész éjjel sírt és reggelre nem bírta megmozdítani a bal hátsó lábát.

– Üszkösödni kezdett a végtag, már az amputálás szükségessége is felmerült – magyarázta Andrea. A terápia nem gyógyította meg ugyan a bénult lábat teljesen, de a kezelés segítségével a kutya elkezdett mankóként támaszkodni rá, és később szinte teljes értékűen tudta használni.

Andreának két golden retrievere van, az egyik egy jó kennelből, a másik mentett. Utóbbinak csípőműtétre volt szüksége. Fornvald Andrea javasolja, hogy inkább törzs­könyvezett, megbízható tenyésztőtől származó kutyát vegyünk, mert a későbbiekben kevesebb időt kell állatorvosnál tölteni velük.

Andrea örül, hogy Sopron-szerte az összes állatorvossal együtt tud dolgozni, de elmondása szerint hosszú idő volt kialakítani a munkakapcsolatokat. Ma már kiegészítő kezelésként tekintenek a szolgáltatására, ami által szerinte professzionálisabb, teljes körűbb az állatok kezelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában