időkapszula üzenettel

2020.08.12. 06:54

1988: sör 15,50, üveg 2 forint – Alpesi sörösüveg időkapszulát találtak a Soproni Villanyszerelők – videó, fotók!

Régi szokás a kőművesek körében, hogy időtálló üzenetet hagynak azon a helyen, ahol dolgoznak. Az üzenet lehetett palackban, májkrémesdobozban vagy akár friss betonba karcolva. Most egy ilyen relikviát talált meg Fodor Ádám egy lakásfelújítás közben.

Etzl Edgár

Kedden „időkapszulát” találtak helyi villanyszerelők egy Sopron környéki lakásfelújítás során. Lukács János és munkatársai éppen egy lyukat véstek volna a falba egy új elosztószekrény miatt, amikor Fodor Ádám az üregben rálelt egy régi üvegre. Ebben egykor a Soproni Sörgyár „Alpesi” nevű barna söre volt, ami az államosított sörgyárak idejében igazi ritkaságnak számított.

A palack száját egy műanyag kávéspohár takarta, ezzel védve a benne lévő, feltekert papírt, melyet ceruzával kelteztek 1988. május 21-én. A cetlire ráírták, hogy ott dolgozott Egyed Tibor, Sulics Nándor és Hospely Ferenc, valamint az ingatlan tulajdonosának, Nagy Vilmosnak a nevét. A rajta lévő üzenet a következő:

„Ezt az utókornak írjuk: a sör 15,50, az üveg 2 forint – de meddig?”

A felfedezést a mesteremberek megosztották a legnagyobb közösségi oldalon és nagyjából egy órán belül eljutott a hír Sulics Nándor kőművesmesterhez. Ő megkeresésünkre elmondta, tizenhét éves lehetett, amikor még tanulóként dolgozott az építkezésen és aláírta a papírt. Munkatársairól elmondta, sajnos Egyed Tibor és Hospely Ferenc már nincsenek közöttünk, így az aláírók közül ő az egyetlen „túlélő”. Nándor ma már Ausztriában dolgozik.

Lukács János elmondta, visszahelyezés előtt ők is hozzátettek valamit az időkapszulához, de hogy mit, azt titokban tartják. Hacsak nem kell más miatt kibontani a falat, jó sokáig nem fog újra előkerülni.

Olvasónk fotói és videója:

Olvasónk fotója

 

Olvasónk fotója

 

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában