Hövej

2020.06.16. 18:24

Pócza Margit híres csipkéi Hövejen

Pócza Margit kezében suhant a ceruza és művészi szabadsággal tervezte és rajzolta a höveji csipke motívumait. Az egyik leghíresebb varróasszonyra emlékeztek a falubeliek.

Cs. Kovács Attila

Fejlkendőben Pócza Margit, mellette testvére, rozália

A höveji csipke leghíresebb varróasszonyára, a kiemelkedő tervezőre és nemzetközi szinten is elismert művészre emlékeztek a minap a hövejiek. A Csipkemúzeum falán emléktáblát is avattak Pócza Margit tiszteletére. Életútját, tevékenységét Horváth Istvánné polgármester méltatta. A községvezető a Kisalföldnek elmondta: Pócza Margit a höveji csipke ikonikus alakja, akinek szárnyalt a képzelete és bőven gazdagította a csipke mintavilágát.

Fejkendőben Pócza Margit, mellette testvére, Rozália

– Margit néni kezében légies könnyedséggel suhant a ceruza, amikor tervezte, rajzolta a mintákat. Javítás nélküli, igazi művészi alkotásokat vetett papírra. Teljes művészi szabadsággal alkotott és szakított a korábban megszokott szimmetrikus ábrázolásokkal. Félcsokros, félkaréjos mintarajzai nagymértékben hozzájárultak a höveji csipke mintagazdagságához – fogalmazott Horváth Istvánné.

Pócza Margit 1909-ben született. Már nagyanyja és édesanyja is kiváló tervezők és varrók voltak, tőlük sajátította el az alapokat. Különleges tehetsége, kézügyessége azonban korán önálló munkára sarkallta. Megrajzolta barátnői portréját például, kedvelt időtöltése volt a mezők virágainak csokorba mintázása. Nem véletlenül került emléktáblájára saját verséből az idézet: „Virágaim soha nem hervadnak el...”. Merthogy Pócza Margit verseket is írt.

– Margit néni igazi művész volt, csodálatos rajzokat készített, mintákat tervezett és varrt. Már életében nagy tisztelet övezte, sőt, gyerekkorában és fiatalon is elismerték a munkáját. Keresettek voltak az alkotásai, gazdag családok direkt az ő kézimunkáit vásárolták. Aztán, amikor az ötvenes években a háziipari szövetkezet keretén belül dolgoztunk, ott is megbecsülték a művészetét – emlékezett Pócza Margitra Ivánkovics Józsefné, aki a háziiparnál együtt dolgozott vele.

Pócza Margit számos díjjal öregbítette a höveji csipke hírnevét, itthon és külföldön is gyakran bemutatta alkotásait. 1956-ban népművész lett, 1975-ben a Népművészet Mestere elismerést kapta meg. A múzeumra most felkerült emléktáblát unokahúga, Horváth Rozália készíttette nagynénje művészete előtti tisztelgésül. Pócza Margit kézimunkáit, terveit őrzik a helyi Csipkemúzeumban. 1991-ben halt meg, emléke élénken él a hövejiekben, hisz tudják, sokat köszönhetnek neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában