Nagycenken befűthetik a gőzmozdonyt

2020.05.21. 09:06

Látogatóközpont lesz a fertőbozi fűtőházból

Ha nem jön közbe semmi, a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút vasparipáját július első hétvégéjén fogják befűteni, hogy útjára indulhasson a nosztalgiaszerelvény. A fertőbozi fűtőházból látogatóközpontot alakítanak ki.

Gosztonyi Miklós

Egymilliárdos felújítás

– A nagycenki Széchenyi Múzeumvasút igen közkedvelt a családok körében. A létesítmény teljes rekonstrukciója közel egymilliárd forintos költséggel tavaly befejeződött. Így tehát mind a vasúti infrastruktúra, mind a gördülőállomány megújult-megszépült állapotban várja a látogatókat a mostani kényszerszünet után – tájékoztatott Rázó László. A múzeumvasutat működtető GYSEV Zrt. szóvivője azt is elmondta, hogy alapesetben áprilistól októberig üzemeltetik a keskeny nyomtávú kisvasutat. Idén azonban a koronavírus okozta járványhelyzet miatt a vasúttársaság nem indította el a szezont, hiszen olyan turisztikai attrakcióról van szó, amelyet akár nagyobb tömeg is egyszerre venne igénybe.

Figyelik a járvány terjedését

– Éppen ezért egyelőre még nem tervezzük a múzeumvasút megnyitását. Ugyanakkor a vasúttársaság vezetése folyamatosan figyeli a járványhelyzetet, és ennek függvényében dönt majd az újraindításról – folytatta Rázó László. – Jelenleg úgy kalkulálunk, hogy július első hétvégéjén, megfelelő óvintézkedések mellett, ismét birtokba vehetik a látogatók a nosztalgiaszerelvényt és épületeit.

Körgaléria a fűtőházban

A szóvivő hozzátette, hogy a mostani ideiglenes üzemszünet ideje alatt is komoly munkálatok zajlanak:

a fertőbozi fűtőház épületét ugyanis teljes egészében megújítják, az alapoktól a tetőszerkezetig. Látogatóközpontot hoznak létre belőle.

A vasútbarátoknak különleges élményt jelent majd a múzeumvasúti mozdonyműhely – fűtőház – megtekintése. Körgalériás belsőt hoznak létre, és az érdeklődők ott felülről láthatnak rá a gőzösökre, köztük a híres András nevűre. Készül egy külön épület, amely azt mutatja be, milyen volt a mozdonyvezetők egykori pihenőhelyisége. A látogatóközpont kialakításának munkálatait a júliusi nyitásra szeretnék befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában