Velünk élő múlt

2020.02.28. 06:50

Győr városképének vitatott aktája – panelok a Belvárosban – korabeli fotók

1974 januárjában kezdték a régi család házak lebontását a Gorkij utcában (mai Teleki és Pálffy utca), Győr szívében. „A lakókat már előre elköltöztették” – írta a Kisalföld 46 éve. A belvárosi paneltelepítés a mai napig felkorbácsolja az internet népét a kisalföldi megyeszékhelyen.

Szeghalmi Balázs

Bontással kezdődött

Arról szó nem esik a rövid tudósításban, hogy az „elköltöztetett” lakók miként vélekedtek arról, hogy menniük kellett az „új városkép” érdekében. Tudjuk ellenben: a feltárt várbástyafal maradványait érintetlenül hagyták – ennek részleteit látjuk az OTP-székház mellett – és a nagyobb fákat megkímélték. Olvasóink makettet is láthattak a paneltömbökről, amelyeket a színház közelébe terveztek.

Megsárgult újság 1974 januárjából.

Küzdelem a színfalak mögött

Hosszas tervezőmunka előzte meg Győr városmagjának átszabását, a hevesebb vérmérsékletűek szerint letarolását. Már a hatvanas években foglalkoztak Győr belvárosának „bővítésével”. A főiskola miatt tanárlakásokra volt szükség, melyeket a városnak kellett biztosítani. Révfalu úgy „menekült meg” a paneloktól, hogy a kertvárosi negyed ekkor még gyerekcipőben járt a közművesítésben. Ellentétben a Belvárossal – erre a szempontra dr. Winkler Gábor hívta fel figyelmet „Győr 1939–1999” című könyvében.

A beruházási okmány 450 panellakás építéséről szólt. A projekt – mai szemmel nézve: szerencsére – rendkívül vontatottan haladt. A városvezetők és a tervezők minden bizonnyal érezték, hogy ha még több panellal „bombázzák” tele Győr szívét, akkor a folyamat visszafordíthatatlan károkat okoz.

A színfalak mögött a városvezetés hosszasan küzdött a GYÁÉV-val. A hatvanas évek végétől termelő házgyár ugyanis csak panelből volt hajlandó építeni. A kisalföldi városvezetők a Zala Megyei Építőipari Vállalattal is tárgyalóasztalhoz ültek, ám nem sikerült megegyezni a belvárosi beruházásról.

Fotók: Régi Győr

Cserék a tervezői széken

Érdemi alternatíva híján a GYÁÉV-val született megállapodás. A győri házgyár „puhult” az egyeztetések során, vállalta például, hogy új panelsorozatot dolgoz ki. Eleinte 5–7 szintes panelépületekkel „számoltak”.

A hetvenes évek derekára azonban 11 szintes épületekké „nőttek” a tervezőasztalon a belvárosi panelok. Mire az építkezések elkezdődtek, több tervezőváltás történt. Gyüre Zsolt beépítését alapul véve végül Papp Lukács tervei lettek a befutók. A lakóépületek földszintjén üzletek, szolgáltatók kaptak helyet. Ezek közül ma is több működik.

Az első lakók 1978. december 21-én, karácsonyi ajándékként költözhettek a belvárosi panelokba. Fotó: Régi Győr

Folyt. köv. innen

Azzal a jó hírrel folytatjuk a belvárosi panelok ügyét jövő szombaton, hogy a hosszas huzavona fékezte a lendületet. A paneltelepítés az eredeti tervekkel szemben megállt a mai Teleki utca vonalán.

Az ifi ház és az épület közepén ültetett, pár éve kivágott gesztenyefa is jól látható a korabeli fotón. Fotó: Régi Győr

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában