Világbajnok győri pásztorkutya

2019.10.25. 07:00

Lézsi Győrből, a magyar csapattal lett bronzérmes a munkakutyák világbajnokságán – Videó

A megyéből négyen is tagjai voltak a magyar csapatnak.

Sperling Krisztina

A munka után Lézsinek is jár a jutalom és a pihenés

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cseh Róbert

Mi ez a sportág, amiben a magyar csapat bronzérmet, Lézsi pedig a fajtája legjobbjának járó kupát nyerte el?

Az IPO egy nemzetközi munkakutya vizsgarendszer, aminek 3 egymásra épülő fokozata van, a csapat a 3. szinten versenyzett. (2019 január 1-től már új vizsgaszabályzat lépett életbe, neve is IGP-re módosult.)

A kutyának és vezetőjének 3 ágazatban kell teljesítenie:

  • IPO „A” ágazat: nyomkövetés, amelynek során egy 60 perce hűlt nyomon kell a kutyának megtalálnia három tárgyat,
  • „B” ágazat apportírozás és engedelmességi gyakorlatok (irányváltás, apportfa visszahozása és engedelmesség).
  • A harmadik pedig az őrző-védő ágazat, ebben a rendőrségi munkából kifejlesztett feladatok vannak. Az az elvárás, hogy minél dominánsabb, határozottabb magabiztosabb legyen a kutya, viszont azonnal végre kell hajtania a kutyavezető utasításait.
  • Hogyan lesz egy családi kedvencből munkakutya?

    „Ha valakinek van egy kutyája, akivel szívesen tölti az idejét, akkor tulajdonképpen mindegy, hogy milyen sportágat választ. Az a lényeg, hogy a kutya adottságainak megfeleljen és passzoljon a gazda időbeosztásához és együtt érezzék jól magukat”

    – fogalmazott Timár Marietta kutyavezető.

    Lézsi ötéves, akit családi hobbikutyának szántak gazdái. Fejlődése érdekében vitték el egy kutyaiskolába, és itt derült ki, hogy az állat nagyon motivált, nagyon szeret dolgozni. Azóta már ő is képzett mentőkutya. Azt lehet mondani, hogy Lézsi vitte Mariettát ebbe a sportba, amelyben nem csak a kutya tanul, hanem a gazda is.

     

     

    Tavasszal a francia pásztorkutyák világversenyén IPO (IGP 3-as szinten) vettek részt, ahonnét az első helyezéssel térhettek haza. Ennek köszönhetően indulhattak szabadkártyásként a magyar csapattal Bécs mellet, a Schwechaton megrendezett FCI világbajnokságon.

    Lézsin és gazdáján kívül még hárman voltak tagjai a csapatnak a megyéből: Németh László, Egresits Attila és Varga Balázs, aki egyéniben a 8. helyet szerezte meg. A magyar csapat a bronzérmet hozhatta haza a világbajnokságról, Lézsi pedig a fajtája legjobbjának járó kupát nyerte el.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában