2024.12.15. 07:20
Történelmi ízek nyomában - A kétszáz éves receptet készítették el az SKC sztárjával - videó
Adventi videósorozatunkban olyan különleges recepteket mutatunk be, amelyek a múltban íródtak. A történelmi étkek elkészítésébe Erdeiné Kuslics Katalin és Osváthné Krammerhofer Szilvia, a soproni Strono-konyha szakácsnői avatták be vendégeiket. Ez alkalommal a vendég az SKC Sopron csapatkapitánya, Molnár Marci volt, aki azt is elmesélte, milyen náluk a karácsony.
Az adventi időszak mindig különleges pillanatokat tartogat, hiszen a várakozás, az ünnepi készülődés és az otthon melege ilyenkor különösen nagy jelentőséggel bír. Az ünnepi menü megtervezése azonban sok háziasszony számára fejtörést okoz. Videósorozatunkban ebben szeretnénk segíteni a Soproni Múzeum Storno-konyhájának szakácsnőivel. hiszen ezúttal történelmi ízek, régi karácsonyi ételek nyomába erednek vendégeikkel.
Erdeiné Kuslics Katalin, Osváthné Krammerhofer Szilvia és vendégeik keze nyomán 18-19. századi karácsonyi receptek, évszázados ízek és illatok elevenednek meg a Storno-konyhában. Az advent varázslatos légkörében ezek a receptek olyan ízeket és történeteket mesélnek el, amelyek generációkat kötnek össze.
Történelmi ízek
Fő fogásként egy igazán ínycsiklandó étel készült, amelyet Kata és Szilvi Molnár Marcival, az SKC Sopron csapatkapitányával készített el. A Rostonsült lazac a'la Robert módra 1792-ben megjelent Christian Friedrich Trötscher: A legújabb osztrák szakácskönyv főúri és egyéb asztalokra című könyvéből származik.
Főzés közben Marci azt is megosztotta velünk, hogy családjával ünnepekkor milyen hagyományok kerülnek elő és van-e olyan étel, amelyet minden karácsonykor elkészítenek?
Az ünnepi hagyományaink közé tartozik, hogy minden évben együtt díszítjük a fát és ünnepi túrát teszünk Dobogkőn, ahol édesanyám lakik
- mesélt Marci a nem mindennapi családi szokásról.
- Karácsonykor halászlé, illetve egészben sült kacsa kerül az ünnepi asztalra, ez a fő fogás már hosszú évek óta. A kosarasok kapitánya az édességet is nagyon szereti, az ünnepi sütemények közül a zserbó a kedvence, de a család miatt a bejgli is elmaradhatatlan. Marci miután elkészítette és megkóstolta a lazacot A 'la Robert módra, kijelentette, hogy ezt a fogást biztosan elkészíti a húgának, így idén egy új kedvenc kerülhet az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
40 dkg (személyenként 10 dkg) lazac, 4 evőkanál ecet, olívaolaj, só, fűszerek ízlés szerint: bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, citromfű, majoranna, tárkony, metélőhagyma
Elkészítés:
Az ecetet elkeverjük az apróra vágott fűszerekkel, és a kifilézett, megsózott halra öntjük. Egy órát pihenni hagyjuk, majd a pácot lecsorgatjuk róla, és serpenyőben, olívaolajon kisütjük. Kb. tíz perc alatt át is sül.
Hollandi mártás hozzávalója:
5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1,5 dl víz, 1 teáskanál cukor, fél citrom leve, csipet szerecsendió, 2 tojás sárgája
Elkészítés:
A vajat kicsit megolvasztjuk, éppen annyira, hogy folyjon, így könnyebb simára keverni a liszttel. Hozzáadjuk a bort, a vizet, a cukrot, a citromlevet és a szerecsendiót, és lassú tűzön addig főzzük, amíg finoman gyöngyözni kezd. Ezután kicsit félre tesszük, majd a kevés vízzel elvegyített tojássárgákkal simára keverjük.