Testi-lelki tisztítókúra

2022.02.27. 11:10

Nagy Balázs színész önként vállalt böjtbe kezdett

Nagy Balázs színész önként vállalt böjtbe kezdett február 14-én. Évek óta tart böjtöt az év elején, de nem vallási okokból, csak szeretne jobban odafigyelni magára. Idén 63 napig kell kibírnia hús, alkohol és csokoládé nélkül. Utóbbit megállnia igen nehéz lesz, mert saját bevallása szerint nagyon édesszájú.

Simon Roberta

Nagy Balázs színész nemcsak a böjt időszakban figyel oda az egészségére, év közben is rendszeresen sportol. Fotó: Menyhárt-Török Adél

– Szente Vajk és Nagy Sándor barátom kezdték el évekkel ezelőtt az időszakos önkéntes böjtöt. Jó ötletnek tartottam, így csatlakoztam hozzájuk én is – kezdte Nagy Balázs színész, aki azt is bevallotta, az első próbálkozás nem sikerült. Teljesen félreértettem a böjt lényegét, szinte mindent ettem, hiányérzetem volt. Mostanra már ott tartok, hogy pontosan tudom, mivel tudom pótolni a húsokat. Mik azok a vitaminok, amikre szükségem van, hogy ne gyengüljön a szervezetem, miközben sportolok, amellett, hogy rengeteg előadásom és próbám is van. Idén már hatvanhárom naposra lett kibővítve a böjtöm. A hatvannegyedik nap egy családi összejövetelre esett, azt még ki akartam élvezni, de most már kitartok húsvétig – szögezte le.

 

Nem esik bűnbe

 

Idén három dolgot fogadott meg a színész: nem iszik alkoholt, nem eszik húst és nem fogyaszt csokoládét. Utóbbi elég nehéz lesz, mert nagyon édesszájú.

 

– Ugyan most Budapesten próbálok, de a hosszú böjti időszak bele fog nyúlni a győri előadásokba is. Szerencsére már szinte mindenhol találni olyan éttermeket, ahol húsmentesen készítenek ételeket, így kevésbé lesz nehéz megoldani a többhetes étrendem. Színes a kínálat, nemcsak a rántott sajt és a rántott gomba opciók vannak, hanem egészen izgalmas és ízes ételkombinációk, amiket a húskedvelők is szeretnek. A legtöbb ételben nem érezhető, hogy nincs hús – fejtette ki.

 

– Imádok enni, és ezt karácsony környékén meg is éreztem, úgyhogy itt az ideje a méregtelenítésnek. Az ünnepek után megmaradt édességhalom láttán sem esek kísértésbe. Az ötéves kislányom ugyanolyan édesszájú, mint én, és rendszeresen rájár. Fejben erős vagyok, meg tudom állni és nem esek bűnbe – mondta Nagy Balázs.

Nagy Balázs szerint az önkéntes böjt egyfajta méregtelenítés is a karácsonyi időszak után. Fotó: Menyhárt-Török Adél

 

A fogyókúra előszobája

 

A színész úgy érzi, gyorsan eltelt az első tíz nap, szinte észre sem vette, de tudja, hogy lesznek nehéz napok és holtpontok is. – Vannak olyan stresszes napok, amikor az embernek jólesik este egy pohár bor. A színház konyhájára betérve megcsapnak az illatok és bevallom, összefut a nyál a számban. Nehéz, de tudom, hogy simán át fogok jutni ezen az időszakon is. A böjt nekem mindig egyfajta előszobája a fogyókúrának. Nyárig minden évben diétásabb étrendet követek, oda kell figyelnem magamra, mert hízásra hajlamos vagyok. Ezzel teremtem meg azt az egyensúlyt, hogy később ne szaladjon fel néha egy-két kiló, amit aztán újra le kell adni. Igyekszem folyamatosan kontroll alatt tartani magam, annak ellenére, hogy szeretek enni – vallotta be Nagy Balázs.

 

Másokat is szeretne motiválni

 

– Odafigyelek a táplálkozásra, rendszeresen sportolok, de vannak olyan pillanatok, amikor végtelenül elfáradok. Karácsonykor, év vége felé megengedem magamnak, hogy azt egyek és annyit, amennyi jólesik. De néha talán többet is. A böjtölés vallási hátterét elengedtem, csak a méregtelenítésre figyelek, ha továbbra is tartani akarom a formám a színpadon – mondta a színész, aki a 63 napos böjt leteltével sem fog határtalan zabálásba kezdeni húsvétkor. – Édesapám minden évben készít húsvéti sonkát, amit csak nekem csinál, azt most is nagyon várom. De folytatom az egészséges táplálkozást azután is, csak már húst is fogok fogyasztani – mutatott rá.

 

Nagy Balázs önkéntes böjtjéről folyamatosan hírt ad majd a közösségimédia-oldalain és a végeredményről is beszámol: –Szeretnék minél több embert inspirálni. Nagyon hasznos dolognak tartom a böjtölést, nemhiába van ilyen hosszú hagyománya, akár vallási, akár egészségmegőrző szempontból nézzük. Azt vettem észre, hogy az ismeretségi körömben is egyre többen választják ezt a méregtelenítési formát.

Címkék#egészség
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában