Egy lépéssel közelebb az Oscarhoz

2020.11.19. 11:20

Kollár István győri filmrendező nem várt hívást kapott

Kollár Istvánt azért keresték meg a Nemzeti Filmintézettől, mert az Alzheimert szeretnék az Oscarra jelölt magyar filmek hazai listáján látni. A külföldi film kategóriában nincsen meghatározva műfaj, együtt verseng a játék- és dokumentumfilm is. November végén zárul az első forduló.

Simon Roberta

Fotó: Vajkó László

Kollár István rendező öt évvel ezelőtt kezdte el forgatni az Alzheimer című dokumentum- és ismeretterjesztő filmet. Részben érdeklődésből, részben érintettség miatt. Az év elején országszerte bemutatták a nagyközönségnek a mozikban. István remélte, hogy minél több emberhez eljut a film üzenete. Bár a mozik bezártak, számtalan helyen bemutatta a filmet és beszélgetőesteket tartott az érintettekkel, a hozzátartozókkal. Egy meglepő telefonhívást kapott a Nemzeti Filmintézettől november 8-án.

Fotó: Vajkó László

Kollár Istvánt azért keresték meg a Nemzeti Filmintézettől, mert az Alzheimert szeretnék az Oscarra jelölt magyar filmek hazai listáján látni. A külföldi film kategóriában nincsen meghatározva műfaj, együtt verseng a játék- és dokumentumfilm is. November végén zárul az első forduló. Ennek apropóján beszélgettünk a rendező-újságíróval.

Egy dokumentumfilmnek is lehet esélye

– Milyen érzéssel töltötte el, hogy megkeresték?

– Nekem már ez nagy szó, hogy egy telefonbeszélgetésen belül elhangzik a nevem és az Oscar-díj. Talán megáll itt a dolog, talán nem. Nem tudom.

– Mi a következő lépés?

– Először az fog eldőlni, hogy méltó-e a film arra, hogy Magyarország kiküldje az Oscar-gálára. Ezt követően az amerikai filmakadémia választ több jelöltet az összes kategóriában. De az is lehet, hogy nem lesz magyar film köztük. Magyarország többször szerepelt jól az Oscar-díj-átadón, olyannyira, hogy az utóbbi években kétszer is nyert.

– Ön szerint milyen esélyekkel indul?

– Szerintem egy betegségről szóló dokumentumfilmnek, ami félig ismeretterjesztő, helye van a listán, főleg egy ilyen őrült 2020-as év után. Több esélyt látok idén egy dokumentumfilmben, mint egy vígjátékban. A Covid a jelenkor problémája, ami egyszer lecseng, megoldódik. Így vagy úgy. Az Alzheimeren viszont nem leszünk túl, mert nincs ellenszer. Nem tudjuk, mi ez, a betegek száma viszont egyre csak nő. Nagyobb hangsúlyt kellene kapnia egy ekkora problémának, mint a jelenkor aktuális problémájának.

Kollár István
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Több lett, mint ami lenni akart

– Többször beszéltünk arról, hogy ez a film több lett, mint ami lenni akart. Ekkor sem merült fel, hogy nemzetközi versenyen mérettesse meg a munkáját?

– Nem akartam versenyeztetni a filmet, nem is versenyfilmnek készült. Se kategóriájában, se stílusában. Számomra is meglepetés volt, hogy végül szóba került az Oscar és hogy szeretnék a magyar listán látni. Még nagyobb meglepetés lenne, ha még egy lépéssel közelebb kerülnék a legrangosabb elismeréshez.

Már készül az angol fordítás

–Mire számít?

– Óvom magam a csalódásoktól, úgyhogy nem várok semmit.

– Az Oscar szó hallatán sem gondolt arra, hogy nemzetközi versenyekre nevezze a dokumentumfilmjét, hogy szakmai visszajelzést kapjon arról, milyen a film?

– De igen. Szeretném megtudni, hogy mint film jó vagy rossz. Filmfesztiválokra fogok nevezni. Folyamatosan ezen dolgozom. Hamarosan befejezzük a film angolra fordítását.

A város is a film mellé áll

Kollár István azt mondja, Győr különleges, itt alakult meg az első Alzheimer Café, amiből több száz van már az országban. Dr. Dézsi Csaba András orvosként és polgármesterként is a film mellé állt. „Közös célunk, hogy a film üzenete minél több emberhez eljusson az egész országban” – tette hozzá a rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában