Ország-világ

2020.09.03. 20:21

Szoboszlai góljával elhoztuk a három pontot Törökországból

A magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai Dominik szabadrúgásból szerzett bombagóljával 1-0-ra nyert Törökország vendégeként a Nemzetek Ligája új idényének csütörtöki nyitányán.

Hungary's midfielder Dominik Szoboszlai celebrates after scoring a goal during the UEFA Nations League football match between Turkey and Hungary at Sivas 4 Eylul stadium in Sivas, central Turkey, on September 3, 2020. (Photo by Ozan KOSE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ozan Kose

Marco Rossi szövetségi kapitány tartalékos csapata az első félidőben jobban játszott esélyesebb ellenfelénél, de nem tudott vezetést szerezni. A második félidő már kiegyenlítettebb játékot hozott, ám a Salzburg légiósa a 80. percben, szabadrúgásból betalált, így a magyarok megszakították 36 éven át tartó nyeretlenségi sorozatukat Törökországban.

Szoboszlai egy jó 30 méterről úgy vette be Cakir kapuját, hogy a török hálóőr mozdulni se tudott. Könnyen lehet, hogy a magyar középpályás már most megrúgta a Nemzetek Ligája első fordulójának legnagyobb gólját.

Jó lesz az Dominik...
Fotó: MTI / AP

Íme, Szoboszlai találata:

Az olasz szakvezető Schäfer András becserélésével újoncot is avatott.

A sorozat másodosztályának megfelelő B divízió 1. csoportjának második fordulóját vasárnap rendezik, amikor

a magyarok 18 órától a szerbeket csütörtökön legyőző oroszokat fogadják a Puskás Arénában.

Marco Rossi hosszú idő után ismét kedvenc felállásában, azaz három belső védővel küldte pályára a csapatot, amely kifejezetten bátran kezdte a mérkőzést. A magyarok sorra vezettek szép és veszélyes támadásokat, a török kapusnak több védése is volt az első negyedórában, miközben a hazaiak támadásban kifejezetten pontatlanok voltak, így el sem jutottak Gulácsi kapujáig. A játékrész derekán olyannyira fokozódott a magyar nyomás, hogy a törökök nemhogy a félpályáig nem jutottak el, még a kapujuk előteréből sem tudtak kijönni a hatékony letámadás miatt. A magyar fölény nagy helyzetekben is megnyilvánult és csak a szerencse mentette meg a törököket a góltól, ugyanis

előbb a Szoboszlai lövésébe sarokkal beleérő Sallai a bal kapufát találta el, majd Holender nagyszerű csavarása a keresztlécen csattant.

A szünet előtti percekben kiszabadult a szorításból a hazai együttes, amely először a 39. percben tette próbára a magyar kapust. Az első félidőt legjobban jellemző adat, hogy

a törökök mindössze háromszor próbálkoztak kapura lövéssel, míg a magyarok kilencszer.

Szalai Ádám és a török Merih Demiral a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án.
Fotó: Sedat Suna / MTI / EPA

A folytatásban kiegyenlítetté vált a küzdelem: egyrészt ritkábbak lettek az ígéretes magyar támadások, másrészt a törökök játéka is pontosabbá vált, így ők is eljutottak a kapuig, sőt egy ízben Gulácsinak kellett hárítania egy megpattanó lövést. Ebben a periódusban nem volt benne a gól egyik csapat játékában sem, mégis ekkor kellett a legnagyobbat védenie Cakirnak, ugyanis egy szöglet után Orbán keresztléc alá tartó fejesét bravúrral ütötte ki. Ezt leszámítva csendesen csordogált a mérkőzés, többnyire a két 16-os között folyt a játék.

A kezdő tizenegy

A törökök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen a csatár Szalai Ádám mellett a védő Szalai Attila is szerepel a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatában.

A ciprusi Apollon játékosa másodszor jut szóhoz a nemzeti együttesben, ezt megelőzően a Puskás Aréna avatómeccsén, Uruguay ellen játszott tavaly novemberben.

Párja a védelem tengelyében Willi Orbán lesz, aki sérülése óta először lép pályára kezdőként,

mivel felgyógyulása után klubjában, az RB Leipzigben inkább csak csereként számítottak rá.

Az előre tolt ékként játszó Szalai Ádámot, aki a csapatkapitányi karszalagot viseli, Holender Filipnek, Szoboszlai Dominiknek és Sallai Rolandnak kell majd kiszolgálnia.

 

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:

Gulácsi Péter – Fiola Attila, Szalai Attila, Willi Orbán, Lang Ádám – Sigér Dávid, Nagy Ádám – Holender Filip, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Szalai Ádám

Borítókép: Szoboszlai gólöröme a gól után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában