Elismerés

2023.06.02. 22:30

Jól tanuló, jól sportoló fiatalokat díjazott a sportállamtitkárság

Díjátadó ünnepség keretében jutalmazta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága az iskolában és a sportban is kiemelkedő eredményeket elérő diákokat a Stefánia Palotában pénteken.

MW

Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár beszél a Honvédelmi Minisztérium sportért felelõs államtitkársága és a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a kiemelt fõvárosi és vidéki sportegyesületek támogatásának bõvítésérõl, valamint a Hiszek Benned Sport Programról tartott sajtótájékoztatóján a Hotel Hadikban 2023. február 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Magyarország jó tanulója, jó sportolója pályázat évtizedes múltra tekint vissza, de idén fordult elő először, hogy az 5-8. évfolyamos és a 9-13. évfolyamos tanulók külön kategóriában nyújthatták be jelentkezésüket. A fiatalabbak a Magyarország jó tanulója, jó sportolója, az idősebbek a Magyarország tehetsége pályázaton indulhattak, előbbit 939, utóbbit 248 diák érdemelte ki.

A sportállamtitkárság közleménye szerint az 5-8. évfolyamos tanulóknak legalább 4,8-as, a 9-13. évfolyamosoknak legalább 4,7 tanulmányi eredményt kellett elérniük a sikeres pályázathoz. A díjátadó ünnepségen a korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon 1-6. helyezést elért diákok személyesen vehették át elismeréseiket.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, évről évre látszik, hogy jelentősen többen pályáznak az elismerésekre a fiatalabb korcsoportokból, mivel a kilencedik évfolyamtól már nehezebb összeegyeztetni az iskolai életet és a sportot, hiszen a továbbtanulás érdekében egyre fontosabb lesz a kimagasló tanulmányi eredmény.

Ezért írtuk ki idén először a Magyarország tehetsége pályázatot, hogy elismerjük azokat, akik a felsőfokú tanulmányaikra készülve is kiemelkedőt nyújtanak a sport területén. Remélem, hogy ez is motiválóan hat majd, hiszen az a célunk, hogy a jövőben az érettségihez közeledve se csökkenjen a sportoló fiatalok száma

 - fogalmazott a politikus.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszédében kiemelte, hogy a szellemi és a fizikai teljesítmény között bizonyíthatóan összefüggés van, a sportolás hozzájárul a jobb tanulmányi eredményekhez, ezért kiemelt céljuk az iskolai sport támogatása.

"A mindennapos testnevelés megerősítése 2013 óta egy fontos küldetésünk. Az elmúlt tíz év infrastruktúra-fejlesztéseinek köszönhetően 884 helyszínnel bővült azon létesítmények száma, amelyek a mindennapos testnevelés során a fiatalok és oktatóik rendelkezésére állnak. De nemcsak testnevelés órán, hanem a diáksport világában is szeretnénk fejlődést elérni, szoros együttműködésben a sportállamtitkársággal és stratégiai együttműködő partnerünkkel, a Magyar Diáksport Szövetséggel" - tette hozzá.

A Magyarország tehetsége elismeréseket Maruzsa Zoltán az olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívóval, a Magyar Honvédség sportszázadának katonasportolójával, Siklósi Gergellyel adta át a 9-13. évfolyam kiemelkedő képviselőinek. Ezt követően a Magyarország jó tanulója, jó sportolója pályázat jelenlévő nyertesei vehették át díjaikat Schmidt Ádámtól és Krizsán Xénia Európa-bajnoki bronzérmes atlétától, aki az augusztus 19-27. között megrendezésre kerülő budapesti atlétikai világbajnokságra készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!