Doppingvád

2023.04.21. 14:56

"Tamás volt a szívem csücske" - Meghatóan nyilatkozott Kenderesiről a volt szövetségi kapitány

Szívszorító nyilatkozatot tett az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás doppingügye kapcsán a volt szövetségi kapitány. Hargitay Andrást is meglepte a Kenderesi ügyében folyó doppingvizsgálat ténye.

Kenderesi Tamás

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Kovács Anikó

Nagyon hiányzik az ezen a héten zajló Úszó  Országos Bajnokságról Kenderesi Tamás - mondta Hargitay András a Ripostnak. A volt szövetségi kapitányt másokhoz hasonlóan nagyon meglepte a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bronzérmese ellen folytatott doppingvizsgálat. 

Szakvezetői pályafutásom során Tamás volt szívem egyik csücske, egy kirobbanó tehetség

 – mondta portálnak Hargitay András. 

Hargitay András
Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, volt szövetségei kapitány 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az évek során rengeteget beszélgettem vele, felhívtam arra is a figyelmét, hogy minden lépését gondosan fontolja meg, vigyázzon, mert a tehetség kevés ebben a sportágban. Egy biztos: bármit hoz a jövője, pályafutása delelőjén esélye volt „elkapni” az amerikai olimpiai aranyérmes Michael Phelpst, amire igazán büszke lehet.

– tette hozzá. 

Hargitay szerint ugyanakkor Kenderesi "összességében pokolian balszerencsés", mert idehaza, Milák Kristóf személyében fantasztikus kihívója akadt, és ez kicsit talán kedvét szegte. Mint mondta, az viszont biztos, kettejük rivalizálásából Milák rengeteget profitált, hiszen állandó formajavulásra ösztönözte őt Kenderesi, aki mostantól az eljárás miatt nem versenyezhet. Ennek nem csak Kenderesi Tamás, de Milák Kristóf is kárát látja.

Sós Csaba: Meg vagyok győződve róla, hogy ártatlan

Egyértelműen kiállt Kenderesi mellett az úszók jelenlegi szövetségi kapitánya. Sós Csaba az M4 Sportnak szerdán a kaposvári OB-n elárulta, hogy az úszó a kezdetektől tájékoztatta az ügyről: 

Ahogy őt értesítették, rögtön engem is hívott és tájékoztatott, az első perctől kezdve tudtam a dologról. Meg vagyok győződve arról, hogy igazat mond és ártatlan

 - nyilatkozta Sós Csaba szerdán az M4 Sportnak a kaposvári országos bajnokságon.

A szakember megjegyezte, Kenderesi az eljárás miatt nem versenyezhet, természetesen így motivációja elveszett, fizikálisan és mentálisan is nehéz helyzetben van.

Sós Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, komoly veszélyben van Kenderesi karrierje, és ha évekre eltiltják, akkor gyakorlatilag vége a pályafutásának.

A 26 esztendős magyar sportoló szerdán Facebook-oldalán számolt be az eljárásról és annak körülményeiről, hangsúlyozva ártatlanságát. 

Mint írta, adminisztrációs hiba vezetett az eljárás elindításához, és biológiai útlevele atipikusnak minősítéséhez. Hozzátette, szerinte bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva indították el az ellene folyó doppingeljárást. Az olimpiai bronzérmes úszó tagadta, hogy valaha tiltott anyagot vagy módszert alkalmazott volna.

Közleményt adott ki az ügy kapcsán Kenderesi klubja, a Pécsi Nonprofit Zrt. (PSN) is. Mint írták, annak oka, hogy Kenderesi nem indul az Ob-n, "egyrészt az úszó sérülése, másrészt az, hogy a Nemzeti Doppingellenes Szervezet vértranszfúzió alkalmazásával elkövetett doppingvétséggel vádolta meg a sportolót."

Kifejtették, hogy

 a vád több évvel ezelőtti vérminták kapcsán, egy matematikai modell alapján feltételez vérmanipulációt. 

Az úszó ún. biológiai útlevelében bizonyos eredményeket utólag atipikusnak minősítettek, holott azok korábban már több vizsgálaton is átestek és rendellenességet egyáltalán nem mutattak, vértranszfúzió gyanúja fel sem merült.

A PSN Zrt. természetesen teljes mellszélességgel kiáll Tamás mellett és támogatja őt az eljárás során a rendelkezésre álló információk és az ártatlanság vélelme okán" - közölték. 

Megszólalt a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője is

Kenderesi nyilatkozatára kemény szavakkal reagált csütörtökön a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője, Tiszeker Ágnes. 

Két eset lehetséges. Az egyik, hogy a bizottság elítéli Tamást, azaz megállapítottnak látja a doppingvétség tényét. Ez ellen fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A másik, hogy nem látja bizonyítottnak a gyanút, és felmenti. Ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (World Aquatics) vagy a WADA nyújthat be fellebbezést 

– vélekedett a MACS ügyvezetője.

Tiszeker nem kívánta részletezni a közleményben leírtakat, de kijelentette, „ide tények és bizonyítékok kellenek, de amit ő ír, az tele van ellentmondásokkal”.

Hozzátette, „azzal nincs bajom, hogy egy sportoló, a találgatásokat megelőzendő, kiáll, és elmondja, hogy eljárás zajlik ellene, ismerteti a saját álláspontját és a védekezését. De nem jó ötlet gyakorlatilag megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az ügyében” – mondta Tiszeker.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában