Röplabda

2023.03.17. 19:58

Közép-európai Liga: Harmadszor aranyérmes a Békéscsaba

A Swietelsky-Békéscsaba története során harmadszor nyerte meg a női röplabda Közép-európai Ligát, miután a pénteki kamniki fináléban 3-0-ra legyőzte a szlovén Maribort.

Forrás: Facebook

Az elődöntőben mindkét együttes aranyszettben vívta ki a továbbjutást: az alapszakaszban harmadik Békéscsaba az idegenbeli 3-2-es vereség után hazai pályán 0-2-ról fordítva ejtette ki a horvát Mladost Zagrebet, míg a negyedik Maribor a hazai pályán elszenvedett 3-0-s vereséget követően idegenben 3-1-re nyert a hazai rivális Calcit Kamnik ellen, majd az aranyszettben is jobbnak bizonyult.

A két együttes múlt hétvégén hazája kupadöntőjében szerepelt, de ellentétes lelkiállapotban készülhetett a regionális sorozat fináléjára: a Maribor hatalmas csatában, a döntő szettben 19-17-tel múlta felül szombaton a Kamnikot, ezzel szemben a BRSE ugyancsak ötjátszmás csatát vívott a Vasassal, de 17-15-re elveszítette az utolsó játszmát és kikapott.

A pénteki újabb döntőben jó nyitásaival hamar ötpontos előnyt szerzett a Békéscsaba, amit hatékony támadójátékának köszönhetően tartani is tudott. A születésnapos bolgár Ralica Vasziljeva különösen "elemében volt", vezérletével simán került előnybe a BRSE.

A második felvonásra összeszedte magát a szlovén együttes, amely előbb tartotta a lépést riválisával, majd 14-11-nél hárommal meglépett. Tóth Gábor vezetőedző tanítványai ezt követően megrázták magukat és 17-15-nél már jobban álltak. A Maribor nem adta fel, kiharcolt két játszmalabdát, ezeket azonban a viharsarkiak hárították, majd a szerb Marta Drpa vezérletével megduplázták előnyüket.

A harmadik szett első harmadában még tartotta a lépést a magyar együttessel a Maribor, de a csabaiak 7-7 után ritmust váltottak és megnyugtatóvá tették a különbséget. A hajrában a szlovén kupagyőztes egyre hitehagyottabban röplabdázott, az ekkor már Bodnár Dorottya vezérelte BRSE így 77 perc után története harmadik KEL-sikerét, egyben 2018-as bajnoki címe óta első aranyérmét ünnepelhette.

A mérkőzés legjobbjai az egyaránt 14 pontos Drpa és Bodnár voltak.

Ez volt a magyar együttesek nyolcadik győzelme a regionális nemzetközi bajnokságban, a Békéscsaba ezt megelőzően 2017-ben és 2018-ban, a Vasas Óbuda pedig tavaly ért fel a csúcsra, míg a sorozat elődjének számító Interligát az Eger 1995 és 1997 között háromszor, a Nyíregyháza pedig 2000-ben nyerte meg.

Az előző szezonban aranyérmes Vasas a mostani idényben nem indult.

Eredmény:
Swietelsky-Békéscsaba - Nova KBM Branik Maribor (szlovén) 3-0 (17, 25, 16)
--------------------------------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Drpa, Bodnár 14-14, Vasziljeva 10, illetve Mlakar, Lekse, Lorber Fijok 9-9

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!