Labdarúgás

2023.03.26. 09:10

Győztes rajtra készül a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában

Hétfőn a magyar labdarúgó-válogatott is megkezdi szereplését a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában: a G csoport második fordulójában a bolgár csapatot fogadja a Puskás Arénában.

A magyar válogatott játékosai örülnek Bolla Bendegúz később érvénytelenített gólja után a Magyarország - Észtország felkészülési mérkőzésén a Puskás Arénában 2023. március 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A nyitókörben szabadnapos nemzeti együttes egyértelműen győztes rajtban reménykedik az elmúlt évek sikereit és Eb-részvételeit tekintve, de korántsem veheti félvállról a mérkőzést, mert korábban többször - például a legutóbbi vb-selejtezőkön Albánia ellen - meggyűlt a baja, amikor irányítania kellett a játékot. 

Márpedig a világranglistán 71. Bulgária ellen minden bizonnyal az ellenfél szeretne inkább a biztos védekezésből indított gyors ellentámadásokkal próbálkozni, ami éppen a magyarok legnagyobb erőssége.

Marco Rossi szövetségi kapitánynak az mindenképpen gondot okoz, hogy a válogatottól tavaly visszavonult Szalai Ádám helyén ki legyen a középcsatár, mert a csütörtöki barátságos mérkőzésen az észtek ellen győztes gólt szerző Ádám Martin - elmondása szerint - nincs olyan fizikai állapotban, hogy végigbírjon 90 percet. Éppen ezért könnyen lehet, hogy Sallai Roland személyében "hamis kilencessel" áll fel a nemzeti együttes, így viszont a Freiburg támadójának helyettesét kell megtalálni.

ROSSI, Marco
Az olasz Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország Észtország felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 23-án
Fotós: Mónus Márton / Forrás: MTI

Az olasz szakember a játék olvasásában, a védőktől az előre ívelt átadások semlegesítésében, a középpályásoktól pedig a lepattanó labdák megszerzésében vár javulást.

Az első ellenfél a Montenegrótól elszenvedett fájó vereséggel kezdett pénteken, ugyanis a tavaly júliusban kinevezett Mladen Krstajic irányításával először kapott ki. A bolgárok minden bizonnyal nagy elszántsággal küzdenek majd, mert két vereséggel bár nem pecsételődik meg a sorsuk, de mindenképpen hatalmas hátrányba kerülnének. 

A szerb szakvezetővel amúgy is sokkal agresszívebb futballt játszanak, mint korábban, amikor három éve a magyarok 3-1-re nyertek Szófiában az Eb-pótselejtező elődöntőjében.

A csoport másik találkozóján délszláv rangadót rendeznek, amely az éllovas pozícióról dönt majd, mivel éppen a nyitókörben győztes szerb és montenegrói válogatott csap össze egymással Podgoricában. Előbbi könnyed papírforma sikerrel kezdett a kvintett leggyengébbnek tartott tagja, Litvánia ellen, míg utóbbi éppen Bulgáriából hozta el a három pontot. 

TADIC, Dusan
A szerb Dusan Tadic (b) és a litván Domantas Simkus a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Szerbia-Litvánia mérkőzésen Belgrádban 2023. március 24-én
Fotós: Darko Vojinovic / Forrás: MTI/AP

A második diadal mindkét csapatnak hatalmas önbizalmat adna és nyeregben érezhetné magát, a döntetlennek pedig minden bizonnyal a történetük első világeseményéért hajtó montenegróiak örülnének jobban.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel - az élvonalban nyolcadik lett -, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. 

Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. 

Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek "pótvizsgára", azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyformán pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

Rossi: akkor vagyunk sikeresek, ha alázatosan állunk a meccshez

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egyáltalán nem számít könnyű mérkőzésre hétfőn a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Nehéz felmérni az ellenfél lelki állapotát, de biztos, hogy Budapesten szeretné kijavítani a hazai vereséget. Az új szakvezetővel az előző négy meccsen ugyanazt a taktikát követték a bolgárok, ezen változtattak, így kaptak ki Montenegrótól

– mondta az MTI érdeklődésére vasárnapi sajtótájékoztatóján a rivális pénteki 1-0-s vereségéről az olasz szakember, aki szerint a meccset látva döntetlen is lehetett volna.

ROSSI, Marco
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya előadást tart a Debreceni Egyetemen 2023. február 14-én
Fotós: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Az 58 éves szakvezető úgy vélte, Bulgária nehéz ellenfél lesz, mert nagyon atletikus csapat jó erőnléttel, elöl gyors, robbanékony játékosai vannak, akiknek nem szabad teret adni, a középpályája és a védelme pedig szilárd.

Akkor vagyunk sikeresek, ha csapatként alázatosan állunk a találkozóhoz. Ahhoz, hogy nyerjünk, százszázalékosan ott kell lennünk fejben és hozzáállásban, mert hiába győztük le Angliát kétszer is, tudjuk, hogy nem azon a szinten vagyunk

– jelentette ki Rossi, aki elismerte, hogy az elmúlt évek eredményei alapján a szerb mellett a saját csapata a csoport esélyese, de hozzátette, a papírforma csak egy dolog. 

Ahogy nekünk sikerült borítani Anglia és Németország ellen, úgy erre bármikor sor kerülhet a mi kárunkra is. Igyekszünk elvonatkoztatni ettől a nyomástól.

Rossi fontosnak tartotta, hogy még egyszer elnézést kérjen az észtek ellen csütörtökön 1-0-ra megnyert barátságos mérkőzésen történtek miatt, amikor is Szoboszlai Dominik és Sallai Roland kő-papír-ollóval döntötte el, melyikük végezze el a tizenegyest, amelyet aztán utóbbi kihagyott.

Szövetségi kapitányként én vagyok a felelős a pályán történtekért. Lehet olyan, hogy Szoboszlai átadja a végrehajtást másnak, de akkor sem kő-papír-ollóval. Ilyen többet nem lesz. Szoboszlai van kijelölve, és ha jól érzi magát, nem is kell átadnia

– fogalmazott Rossi.

A csapatkapitány Szoboszlai arról beszélt, hogy a mostani selejtezősorozat annyiban mindenképpen más, hogy ezúttal a szurkolók a csoport megnyerését várják a csapattól.

Nem szeretném, hogy a csapat átvegye ezt a nyomást. Szívem szerint levenném ezt a stresszt minden játékos válláról. Nem szabad ezzel foglalkozni

– mondta az RB Leipzig támadója.

ÁDÁM Martin; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik (b) és a gólszerző Ádám Martin, a magyar válogatott játékosai a Himnuszt éneklik a Magyarország -Észtország felkészülési mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 23-án
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A 22 éves futballista egyáltalán nem biztos abban, hogy az ellenfelek visszaállnak majd védekezni a magyarok ellen, szerinte ez nagyban függ a saját játékuktól is.

A döntetlen nem lett volna rossz a bolgár-montenegrói meccsen, de szeretnénk magunkra koncentrálni. Ha mi minden meccsen három pontot szerzünk, akkor teljesen mindegy, hogy a riválisok mit játszanak egymással

– mondta Szoboszlai, aki büszke arra, hogy csapatkapitányként még veretlen.

A Puskás Arénában sorra kerülő magyar-bolgár mérkőzés 20.45-kor kezdődik a török Halil Umut Meler sípjelére. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:

Dibusz - Lang, Orbán, Szalai - Bolla, Kalmár, Nagy Á., Kerkez - Szoboszlai, Gazdag - Sallai

Eb-selejtező, G csoport, 2. forduló:
hétfő:
Magyarország–Bulgária, Puskás Aréna 20.45
Montenegró–Szerbia, Podgorica 20.45

Korábbi eredmények:
1. forduló (március 24.):
Szerbia–Litvánia 2-0 (1-0)
Bulgária–Montenegró 0-1 (0-0)

A csoport további programja:

3. forduló (június 17.):
Litvánia–Bulgária, Kaunas 15.00
Montenegró-Magyarország, Podgorica 18.00

4. forduló (június 20.):
Bulgária–Szerbia, Razgrad 20.45
Magyarország-Litvánia, Puskás Aréna 20.45

5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia–Montenegró, Kaunas 20.45
Szerbia-Magyarország 20.45

6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró–Bulgária 18.00
Litvánia–Szerbia, Kaunas 20.45

7. forduló (október 14.):
Bulgária–Litvánia 18.00
Magyarország-Szerbia, Puskás Aréna 20.45

8. forduló (október 17.):
Litvánia-Magyarország, Kaunas 20.45
Szerbia–Montenegró 20.45

9. forduló (november 16.):
Bulgária-Magyarország 20.45
Montenegró–Litvánia 20.45

10. forduló (november 19.):
Magyarország-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia–Bulgária 15.00

Motivált, becsvágyó csapatot ígér a vendég szakvezető

Mladen Krstajic szövetségi kapitány becsvágyó, motivált bolgár labdarúgó-válogatottat ígért a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Montenegrótól elszenvedett vereség miatt nagy nyomás alatt vagyunk, de be akarjuk bizonyítani, hogy erős csapatunk van. Motivált és becsvágyó együttest láthatnak majd, a fiatal játékosainknak persze lesznek hibái, de győzelmei is

– fogalmazott a szerb szakember, aki arról is beszámolt, hogy szerinte tanítványai nem érdemeltek vereséget a pénteki nyitófordulóban.

KRSTAJIC, Mladen
Mladen Krstajic szövetségi kapitány (k) és Ilia Gruev középpályás (j) a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő bolgár labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2023. március 26-án
Fotós: Mónus Márton / Forrás: MTI

Krstajic hangsúlyozta, játékosai ugyan elfáradtak, de két nap elegendőnek bizonyult a regenerálódáshoz, így felkészülten várják a hétfői összecsapást. A magyar nemzeti együttest fizikálisan és taktikailag is jónak nevezte.

A Werder Bremen futballistája, Ilia Gruev arról beszélt, hogy a magyar válogatott magját a Bundesligában szereplő labdarúgók adják, akik egytől egyig kiváló játékosok, ennek megfelelően a magyar csapat erősségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!