Búcsú a bajnoktól

2022.09.29. 15:03

Meghalt Bodó Andrea

Az olimpiai bajnok tornász életének 89. évében hunyt el – adta hírül a Magyar Torna Szövetség közösségi oldala.

Forrás: Magyar Torna Szövetség - Hungarian Gymnastics Federation Facebook-oldala

Bodó Andrea a Budapesti Honvéd, illetve a Budapesti Vörös Meteor tornászaként 1952-től 1956-ig szerepelt a magyar válogatottban. Két olimpián vett részt, a magyar női tornászcsapattal összesen négy ötkarikás érmet nyert. Az 1956-os melbourne-i olimpián Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet és Tass Olga társaságában a kéziszer csapat tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett.

Az olimpia után nem tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le. Tisztséget vállalt az amerikai torna szövetségben, majd tagja lett a nemzetközi szövetség (FIG) rg-bizottságának. Los Angelesben és Barcelonában az olimpiai versenyek technikai igazgatói tisztét töltötte be.

Nyugdíjas éveiben gyakran látogatott Magyarországra és figyelemmel kísérte a magyar tornászok nemzetközi szereplését. Egykori klubja, a Budapesti Honvéd egy ilyen alkalommal örökös bajnoki címmel tüntette ki – idézte fel a közösségi oldal.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!