Maraton

2022.09.27. 14:00

Húszezer indulót várnak a budapesti futófesztiválra

Mintegy 20 ezer indulót - köztük mintegy kétezer külföldi vendéget - várnak az október második hétvégéjén sorra kerülő 37. Spar Budapest Maraton Futófesztiválra.

A 36. SPAR Budapest Maraton Fesztivál maratoni távjának résztvevői a Henryk Slawik rakparton 2021. október 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta: 

egy felmérés szerint a magyar lakosság 59 százaléka soha nem mozog, további 15 százaléka is csak ritkán, és az elmúlt négy évben ezen a területen nem sikerült előre lépni. Hozzátette: a Covid is rossz hatással volt a folyamatokra és a szabadidősport-eseményeken most még mindig csak a járvány előtti létszám kétharmada vesz részt. 

Révész Máriusz szerint ezért is fontos, hogy rávegyék az embereket a mozgásra és ebben nagy szükség van a Budapest Sportiroda (BSI) rendezvényeire.

Kocsis Árpád, a szervező BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról beszélt, hogy a két napon összesen 15 féle távot teljesíthetnek a résztvevők, az első rajt október 8-án szombaton 9 órakor lesz, a maraton vasárnap 9-kor kezdődik, a rajt és a cél ezúttal az ELTE Lágymányosi Campusánál lesz, az útvonal pedig a két rakparton halad majd.

A versenyigazgató közölte, hogy a járvány elmúltával a külföldiek is kezdenek visszatérni, ezúttal 

83 országból érkeznek résztvevők, újra nagy számban jönnek az angol és francia futók, a legidősebb nevező egy 82 éves francia sportember. Kiemelte, hogy itthonról mintegy 800 településről érkeztek nevezések. 

Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Diplomata Kupa 4x2 kilométeres távjára 30 követség csapata, a Fut a színház elnevezésűre pedig több mint 10 színház nevezett.

Bősz Anett, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, hogy a maraton teljesítése önmagunk komolyan vételét jelenteni és hogy a sportesemények a társadalomban a közösségszervezésen keresztül a kultúra szerepét is betöltik, és ez teljesedik ki a Spar Budapest Maratonon.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a cég már 15. alkalommal támogatja az eseményt, az életmód standjukon pedig tanácsokat adnak a minőségi táplálkozáshoz, bemutatják azokat a termékeiket, amelyekkel az egészséges életmódot támogatják.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke kiemelte: a fogyatékkal élők számára a rendezvényen már tizedszer rendezik meg az esélyegyenlőségi futamot. Ezzel is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a társadalom tagjai még inkább szolidárisak legyenek a fogyatékkal élők iránt.

Az eseményen a szervezők igyekeznek ápolni a tavaly tavasszal elhunyt Monspart Sarolta, a nemzet sportolója emlékét, aki kitartó szurkolója és szervezője volt a futóversenyeknek. Bejelentették, hogy ezért a Budapest Sportiroda egymillió forinttal támogatja a szellemi és tárgyi hagyatékát ápoló Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!