Teljesületlen várakozások

2022.01.26. 09:15

Kocsis Máté a kézilabda Eb-ről: eljátszottunk egy óriási lehetőséget

Még javában zajlik, jelenleg a középdöntőknél tart a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Eb, amelyen nemzeti csapatunk a 15. helyen zárt. A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Kocsis Máté egy belvárosi sajtóeseményen a válogatott szerepléséről, a tavaly év végén átadott fantasztikus budapesti arénáról és a magyar kézilabdát érintő problémákról beszélgetett Mezei Dániel sportriporterrel és az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának elnökével, Juhász Istvánnal.

– Összességében sajnálatos ez a szereplés, de azokat sajnálom, akik megvették a jegyüket, szurkoltak, és csalódottan álltak fel. Sajnálom azokat a játékosokat, akik életük lehetősége mellett elsétáltak. Nem biztos, hogy az ő karrierjük során előfordul, hogy hazai rendezésű Eb-n tudnak pályára lépni – kezdte értékelését Kocsis Máté.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a várakozásokat alulmúlva mindössze a 15. helyen végzett a részben hazai rendezésű kontinenstornán. Ez annak tükrében is különösen fájdalmas, hogy a tavalyi egyiptomi világbajnokságon a csapat az 5. helyen zárt – írja az Origo.

– Napokig nem tértem magamhoz, öt évet és nyolc hónapot dolgoztunk azért, hogy Magyarországon először legyen hazai Európa-bajnokság. Emberfeletti energiák lettek belefektetve abba, hogy minden elkészüljön. Csak Budapesten 7000 ember dolgozott, azért, hogy ez megvalósuljon 

– utalt a tavaly év végén átadott MVM Dome sportcsarnokra, amely a budapesti mérkőzések helyszíne.

– Az Izland elleni meccs például apróságokon múlt, és egyik ellenfél sem alázott meg bennünket a tornán, igazából három jó mérkőzést játszottunk. Tavaly jól jött ki a lépés a vb-n, most nem. 

Négy telt házas meccsünk lehetett volna még, ha továbbjutunk a csoportból, azonban ez elmarad. Jóval nagyobb a veszteségünk, mint a kiesés. Sok év kemény munkája után most csalódás van

– vont mérleget az MKSZ elnöke.

Az esemény moderátora, Mezei Dániel a felelősség kérdését vetette fel az Eb-szereplés kapcsán, hiszen Gulyás István szövetségi kapitány együttesét sokan a legjobb négy közé várták. Kocsis Máté szerint a magyar kézilabdasport az Eb-kiesésnél nagyobb problémákkal küzd, amelyeket meg kell oldani a jövőben.

– Sok szakmai vita lett szőnyeg alá söpörve, a problémák mélyebbek annál, mint a mérkőzések elveszítése. A pályán a szakemberek a górék, a fehér vonalon kívül a vezetés, köztük velem.

A fiúk a szívüket-lelküket kitették, az a kérdés, hogy vajon a szakmában is mindenki kitette-e a szívét-lelkét. Ebben én nem vagyok biztos

– vetette fel Kocsis Máté, aki arra is kitért, hogy rengeteget foglalkoztak a statisztikákkal, amelyek azt mutatják, hogy a magyar játékosok a legtöbb mutatóban nincsenek ott a világ élvonalában, de ez nem csak az ő hibájuk.

– A leggyorsabban sprintelő játékosok között nincs az első harminc között magyar, ahogyan a legpontosabb átadások és a gólpasszok terén sem vagyunk ott az élvonalban. Egy dologban azonban dobogósok vagyunk: a piros és sárga lapokban és a kétperces kiállításokban.

Az erőnléttel is nagy problémák vannak. A számok sajnos nem hazudnak, ilyenkor félre kell tenni az érzelmeket

– árulta el Kocsis Máté.

A szövetség első embere elmondta, hogy a jövőben egy átfogó értékelő folyamat zajlik majd, hogy az eredmények mögé nézzenek és megtalálják a felelősöket, de leszögezte, hogy nem szeretnének indulatból cselekedni.

A korábbi kiváló kézilabdázó, Nagy László az alelnöki pozíció mellett a szakmai stáb tagjaként segítette az Eb-n is Gulyás Istvánt, de ami a világbajnokságon működött, az ezúttal nem állt össze.

– Mind a válogatott, mind a szakmai stáb összhangja megváltozott. Az operatív döntéseket egy embernek kell meghoznia. Sokszor kísérleteztünk többedzős modellel, de a nőknél is rájöttünk, hogy ez nem működik. A vb-n működött a hármas vezetési struktúra, Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László között meg volt a kémia, ezért nem akartunk ezen változtatni. 

Az is nagy baj, hogy jó kézilabdázóink ugyan vannak, de világklasszisunk nem volt a pályán

– mondta Juhász István, az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának elnöke.

– Az is meglepő számomra, hogy nem megyünk ki a vadonatúj csarnokba edzeni. Nem mindegy, hogy a kapu mögött bordásfal van, vagy 5000 néző.

Ha van infrastruktúra, akkor használjuk ki. Mindene megvan ma a magyar kézilabdának arra, hogy nyugodtan felkészüljön, de valamiért nem élnek a lehetőséggel

– árulta el Kocsis Máté, mit tart még a gyengébb eredmény okának.

A beszélgetés során a tavaly átadott népligeti csodaaréna nemzetközi megítélése is szóba került, Kocsis Máté elmondta, hogy az Európai Kézilabda Szövetség elégedett volt a szervezéssel és a koronavírus-protokoll betartásával is.

– A németek és a franciák részéről érkezett udvariatlan kritika, de az EHF elnöke teljesen elégedett volt, és úgy gondolom a szurkolóink többsége is betartotta az előírásokat.

Ez az aréna tényleg csodálatos, 27 féle sportágnak és különféle koncerteknek, rendezvényeknek adhat otthont, szóval hosszú távú, megtérülő befektetés

– mondta.

Visszatérve a kudarcot jelentő Eb-szereplésre Kocsis Máté és Juhász István is egyetértett abban, hogy egyes játékosoknál motivációs gondokat is fel lehetett fedezni, de a két szakember nem említett konkrét neveket.

– A nemzeti válogatott határozza meg egy ország sportágának megítélését, ezért ez perdöntő.

Nagyon jók a BL-győzelmek, de a nemzeti csapat sikere mindennél fontosabb kell, hogy legyen – szögezte le Juhász István.

– Nem mondok neveket, de sokan árnyékuk voltak önmaguknak. De mitől lehetne motiváltabb egy játékos, mintsem 20 ezer szurkoló látványától.

Eljátszottunk egy óriási lehetőséget a sportág hazai fejlődése érdekében

– tette hozzá csalódottan a szövetség elnöke.

– Nagyon fontos lenne, hogy a Nemzetközi Kézilabda Akadémia adottságait is kihasználjuk, mert az a legerősebb és leggazdagabb kézilabda-intézmény idehaza. Az is sajnálatos, hogy a magyar klubcsapatok közül csak a Veszprém és a Szeged emelkedik ki igazán. Ezek a csapatok csak egymás ellen és a BL-ben játszanak nehéz meccseket. A németeknek sokkal több élcsapatuk van, sokkal több kiélezett mérkőzést vívnak idényenként, mégis nálunk van mindig sok fáradtság és motiválatlanság. 

Jó lenne ezzel is foglalkozni és megragadni a nagyszerű lehetőségeket, mert jelenleg minden adva van ahhoz, hogy a magyar kézilabda a világ élvonalához tartozzon 

– összegzett Kocsis Máté.

Borítókép: Kocsis Máté, Mezei Dániel, Juhász István (balról jobbra) / Origo / Polyák Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!