Jelölt

2022.01.13. 09:55

Gyulay Zsolt lehet a MOB új elnöke

Gyulay Zsolt, a kétszeres olimpiai bajnok kajakos a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, hogy megpályázza a MOB elnöki posztját. Az 57 éves sportvezető a legfőbb feladatnak azt tartja, hogy a nagy múltú szervezet visszaszerezzen bizonyos jogosítványokat, hogy újra súlya, tekintélye legyen.

Gyulay Zsolt friss olimpiai bajnokként 1989-ben lett a közgyűlés tagja, ott volt, amikor az újjáalakuló MOB megválasztotta elnökének Schmitt Pált. Gyulay elmondta, hogy azóta is szinte mindig a szervezethez tartozott, tagként, elnökségi tagként, alelnökként. Közel volt a tűzhöz, de miután 2010-ben kinevezték a Hungaroring élére, megszűnt az elnökségi tagsága, a másik feladatára koncentrált.

A szerdai elnökségi ülésen arról döntöttek, hogy január 29-re kiírják a közgyűlést, és január 19-ig lehet jelentkezni a távozó elnök pozíciójára.

Mostanra biztossá vált, hogy Gyulay Zsolt is jelölteti magát.

„Titokban volt olyan tervem, hogy 2024 után visszatérek az olimpiai mozgalomba, mert kár lenne tagadni, hogy nagyon közel áll a szívemhez. Addigra kifut a Hungaroring fejlesztése, és szép kerek születésnapot ünnepelek, akkor leszek hatvanéves.

Aztán az élet másként hozta, az új helyzet felülírta a terveket. Nem titkolom, a tagságból sokan megkerestek, ami nyilván jólesik, hiszen ezek szerint úgy gondolják, az elmúlt harminc évben otthonosan mozogtam az olimpiai közegben” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok a Nemzeti Sportnak.

A sportvezető szerint a szervezetnek az olimpizmust, a sportot kell képviselnie, hallatnia a hangját, visszaszereznie bizonyos jogosítványokat, és visszaállítania a MOB tekintélyét. Legalábbis ha azt akarják, hogy az idén 127 éves szervezet újra a sport parlamentje legyen, és betöltse azt a szerepet, amire hivatva van.

Ennek megvalósításának részleteibe egyelőre nem szeretne belemenni, de azt hangsúlyozta, hogy a magyarok rendszere a világon egyedülálló az olimpiai járadékkal, a kiemelt edzői programokkal, amelyek szakmai felügyeletet igényelnek.

„Ugyanakkor nagyon fontos, hogy olyan szakmai javaslatokat fogalmazzunk meg, amelyeket végre is tudunk hajtani, ehhez pedig szükség van azon szervezetek visszaintegrálására, mint a Magyar Edzők Társasága, az Olimpiai Bajnokok és a Halhatatlanok Klubja, a Sportkórház, a Testnevelési Egyetem, a Magyar Sportújságírók Szövetsége, vagyis azon szervezetek, amelyek a legutóbbi intézkedések révén kikerültek a tagságból.”

A Gyulay Zsolttal készült teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Gyulay Zsolt / Nemzeti Sport / Földi Imre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!