Ország-világ

2021.09.03. 11:24

Pap Bianka ezüstérmes lett 200 méteres vegyesúszásban

Pap Bianka ezüstérmet nyert 200 méteres vegyesúszásban a tokiói paralimpián.

Tokió, 2021. szeptember 3. Az ezüstérmes Pap Bianka a 200 méteres nõi vegyesúszás S10-es kategóriájának döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az S10-es kategória magyar indulója – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – délelőtti előfutamában 2:33.10 perccel második lett és a negyedik idővel jutott az esti döntőbe. Ott a 6-os pályán a pillangó után hatodik volt, háton viszont sokkal gyorsabbnak bizonyul ellenfeleinél, másodjára már elsőként fordult. Mellen visszacsúszott a harmadik helyre, majd a gyorsúszásában megint sok erő volt, ami sima második helyet ért. Győzött 2:24.85-ös világcsúccsal a holland Chantalle Zijderveld, Papp 2:26.12-vel lett második, harmadiknak pedig egy másik holland, Lisa Kruger jött be 2:27.86-tal.

Pap Bianka szerdán ezüstérmes volt 400 méter gyorson, csütörtökön pedig győzött 100 m háton. Korábban 100 méter mellen a hetedik helyen végzett, 100 méter gyorson negyedik, a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4x100 méteres női gyorsváltóval pedig ötödik lett.

A Vasas 21 éves úszója a magyar küldöttség 15. érmét – az ötödik ezüstöt – szerezte a japán fővárosban.

Öt éve egy ezüstöt és egy bronzot nyert, most pedig egy aranyat és két ezüstöt.

– Gondolkodtam, hogy jó lenne egy bronzérem is, hogy meglegyen a kollekció, de azért nem cserélném el – mondta nevetve a vegyes zónában.

A csütörtöki győzelmét követően elmondása szerint nehéz volt a hatodik számára is koncentrálni.

– Nagyon sokat sírtam utána örömömben, még reggel is azzal kezdtem a napot, hogy sírtam. Kicsit pihentem még az előfutamban, délután szerettem volna kihozni magamból a maximumot, nem tudtam, mi lesz a vége, nagyon egyforma idővel érkeztünk. Nagyon jó volt a verseny, és élveztem az egész hetet.

A remek úszásával bő egy másodperccel megjavította egyéni legjobbját.

– Nem igazán érzékeltem semmit, pillangón kicsit vizet nyeltem, de magamhoz képest ez nagyon jó pillangó volt, annyira csúnyán nem hagytak ott. A hát nagyon tetszett, bár ott a fejem ki volt már kapcsolva teljesen. Mellen csak mentem és küzdöttem az életemért, gyorson pedig láttam, hogy a mellettem lévő lány fogható, és akkor tekertem, hogy beérjek – összegezte futamát.

Megjegyezte, hogy most nagy pihenésre lesz szüksége, mert végigdolgozta az elmúlt öt évet, sokszor volt úgy, hogy egyedül úszott, csak ő volt ott és az edzője, senki más.

Az S4-es kategóriában vasárnap 100 m mellen győztes Illés Fanni 100 m háton indult pénteken az S6-os kategóriában, és előfutamában 1:36.58-cal hetedik, összesítésben pedig 13 lett. Ugyanitt Száraz Evelinnel 1:41.30-cal ugyancsak hetedikként végzett délelőtt, és ideje a 14. helyre volt elég.

Az úszók három arannyal és négy ezüsttel fejezték be szereplésüket a Tokiói Vizes Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!