Vizes Eb

2021.05.07. 12:39

Wladár Sándor: rajtunk a világ szeme

„Rajtunk a világ szeme” – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a hétfőn kezdődő, buborékrendszerű, nézők nélkül sorra kerülő vizes Európa-bajnokság pénteki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2021. május 7. Fürjes Balázs, a nemzetközi sporteseményekért felelõs kormánybiztos, az Eb szervezõbizottságának társelnöke (b), Rasovszky Kristóf világbajnok úszó (b2), Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (b3) és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó a május 10-én kezdõdõ budapesti úszó Európa-bajnokság sajtótájékoztatója után a Duna Aréna fõbejáratánál 2021. május 7-én. A kontinensviadal elsõ hetében a szinkronúszók és a mûugrók versenyeit rendezik a Duna Arénában, míg a nyíltvízi úszók küzdelmeit a Lupa-tavon bonyolítják le. A medencés úszók Európa-bajnokságára május 17-tõl kerül sor. A zárt kapus, buborék rendszerben sorra kerülõ eseményen 51 ország 2500 versenyzõje és a közremûködõkkel együtt nagyjából összesen 4000 személy vesz részt. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Duna Aréna főbejáratánál tartott délelőtti eseményen az olimpiai bajnok sportvezető hozzátette, óriási a felelősség, ugyanis a pandémia óta Európában nem rendeztek még ilyen volumenű világeseményt.

„A LEN tagállamainak kilencvenkilenc százaléka azért választotta, hogy eljön Magyarországra, mert biztonságban érzik magukat, mert Magyarországon az átoltottsági adatok a legjobbak Európában, tudják, hogy jól szervezünk” – fogalmazott Wladár Sándor és megjegyezte, bízik benne, hogy bő két hét múlva úgy távoznak majd a csapatok, hogy megint érdemes volt Budapestre utazniuk.

A koronavírus-járvány miatt kidolgozott protokoll alapján a Magyarországra érkezőknek egy negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, majd a szállodába érkezéskor is átesnek egy vizsgálaton, ezt követően pedig 3-5 naponta tesztelik őket.

Fürjes Balázs, a nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, az Eb szervezőbizottságának társelnöke beszédében megjegyezte, mindent elmond a mögöttünk hagyott esztendőről, hogy a 2020-as kontinensviadal 2021-ben rajtol el, de ez az esemény bizonyíték arra, hogy ki kell tartanunk, sosem szabad feladnunk és küzdenünk kell.

„Együttes erővel legyűrjük a járványt és újraindítjuk az életet, a sporteseményeket, a gazdaságot Magyarországon. Ennek része, jele és egy fontos lépése az Európa-bajnokság”

- mondta Fürjes Balázs. Hozzátette, 2021 nyara az újraindítás és az összetartozás nyara lesz Magyarországon, amely két különleges Európa-bajnokságnak is házigazdája lesz.

Hozzáfűzte, a labdarúgó-Eb mellett az úszó Európa-bajnokság azért különleges, mert ez az egyetlen a világ öt legnézettebb sportja közül, amelyben a magyarok a világ élmezőnyében vannak.

Fürjes Balázs elmondta, a kormány azért támogatta az Eb megrendezését, mert Magyarországnak és Budapestnek is kézzelfogható, valamint kevésbé kézzelfogható előnyöket jelent: „A magyar úszók hazai pályán mutathatják meg magukat a világnak, ez egy lökést adhat a magyar sportnak, az olimpia után pedig szélesítheti a magyar sport utánpótlásbázisát.”

A kormánybiztos kiemelte, a két hét alatt 51 nemzet összesen 4000 hivatalos résztvevője – 1100 sportolóval – képviselteti magát az Európa-bajnokságon, amelyet több száz millióan láthatnak majd világszerte a televízióban, a „földbe állt” turizmusnak pedig 20 ezer vendégéjszakát jelent.

A kontinensviadal első hetében a szinkronúszók és a műugrók versenyeit rendezik a Duna Arénában, míg a nyíltvízi úszók küzdelmeit a Lupa-tavon bonyolítják le. A medencés úszók Európa-bajnokságára május 17-étől kerül sor.

Az első hét legnagyobb magyar esélyese Rasovszky Kristóf, aki a 2018-as glasgow-i Eb-n 5 és 25 km-en arany-, 10 km-en pedig ezüstérmet nyert. A legrövidebb távon világbajnok klasszis úgy fogalmazott, a Lupa-tó abból a szempontból nem lesz ismeretlen a magyar úszók számára, hogy 2019-ben már rendeztek ott egy tesztversenyt. A 24 éves sportoló, aki a leghosszabb távon ezúttal nem indul, azt mondta, az Eb fontos állomása a tokiói olimpiai felkészülésnek, kifejezetten jó formában érzi magát, és mindkét számában szeretne dobogóra állni.

Forrás: MTI

Borítókép: Fürjes Balázs, a nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, az Eb szervezőbizottságának társelnöke (b), Rasovszky Kristóf világbajnok úszó (b2), Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (b3) és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó a május 10-én kezdődő budapesti úszó Európa-bajnokság sajtótájékoztatója után a Duna Aréna főbejáratánál 2021. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!