megszűnt a négykerékhajtás

2021.01.09. 13:10

Szalayiék befejezték a Dakar-ralit

Nem tudja folytatni a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralit a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros.

Budapest, 2017. november 22. A 40. Dakar-ralira készülõ Opel Dakar Team tagja, Szalay Balázs pilóta Opel Crossland X típusú versenyautója mellett a csapat indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a fõvárosi Hõsök terén 2017. november 22-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyar duó a csütörtöki bukás után elindult a pénteki szakaszon, de az Opel Dakar Team Facebook-oldala szerint tíz kilométerrel a start után megszűnt az autóban a négykerékhajtás, ezért visszafordult a kiindulási ponthoz.

Szalayiék kétkerékhajtással nem tudták volna teljesíteni a gyorsaságit, ezért az aszfaltos úton mentek át Háilba, a szombati pihenőnap helyszínére. Elvben folytathatták volna a versenyt, ha erre a napra felhasználják az úgynevezett jokert, de a továbbiakban eredményük már csak a napi értékelésbe számított volna bele, az összetettbe nem. Az Opel Dakar Team kettőse végül úgy döntött, hogy tartalékalkatrészek hiányában nem folytatja a versenyt.

„Huszonöt éve, amikor először indultam a Dakaron, az elejétől kezdve szenvedtünk, és ez most sajnos megismétlődött” – mondta Szalay Balázs, aki eddigi 15 Dakarjából kilencet befejezett.

„Már az első napon nagy hátrányba kerültünk, amikor eltört a kormányösszekötő, onnantól minden egyes nap szenvedés volt a rossz rajthely és a technikai gondok okán. Aztán tegnapelőtt, amikor leestünk egy dűnéről és megcsavarodott a kardán, ámokfutássá vált számunkra a Dakar” – elevenítette fel szombaton a történteket.

Emlékeztetett, hogy kamionos segítséggel eljutottak a táborig, majd a szerelők egész éjjel dolgoztak, de másnap hamar kiderült, hogy nincs hátsó hajtása az Opel Grandland X-nek, kétkerékhajtással pedig képtelenség lett volna végigmenni a szakaszon, ezért visszafordultak.

„Lenne lehetőségünk felhasználni a jokerünket, amivel az experience kategóriában tovább mehetnénk úgy, hogy csak a napi értékelésben szerepelnénk, az összetettben nem. Ám mivel a tartalékalkatrészeinket feléltük az elmúlt napokban, ezzel a lehetőséggel sem tudtunk élni, úgyhogy a Dakar ma sajnos befejeződik számunkra” – tette hozzá.

A mezőny a szombati szünnap után a vasárnapi hetedik szakaszon a Háil és Szakaka közötti 738 kilométeres utat teszi meg, amelyből 471 kilométer lesz a gyorsasági rész.

Forrás: MTI

Borítókép: A 40. Dakar-ralira készülő Opel Dakar Team tagja, Szalay Balázs pilóta Opel Crossland X típusú versenyautója mellett a csapat indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Hősök terén 2017. november 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!