temetés

2021.04.08. 11:44

Szombaton helyezik örök nyugalomra Nagy János szobrászművészt

Nagy Jánost az MMA és Tata Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, lelki üdvéért másnap 18 órától a tóvárosi kapucinus templomban megtartandó szentmisén is lehet imádkozni.

Tatán, az Almási úti temetőben helyezik örök nyugalomra szombaton 11 órakor a március 18-án, életének 86. évében eltávozott Nagy János felvidéki szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagjának földi maradványait – közölte az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Nagy János 1935. június 17-én született Rákosszentmihályon. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a besztercebányai, majd a nyitrai tanárképző főiskolán tanított.

Alkotásait több egyéni kiállításon láthatta a közönség, köztéri szobrai többek között Búcson, Budapesten, Dunaszerdahelyen, Füleken, Galántán, Gútán, Hetényben, Hortobágyon, Ipolybalogon, Kisszebenben, Komáromban, Köbölkúton, Léván, Párkányban és Szencen állnak. Esztergomban 2000-ben állították fel IV. Béla királyt ábrázoló domborművét, 2004-ben Révkomáromban az Aradi vértanúk előtt tisztelgő emlékművét, 2018-ban pedig Komáromban Egressy Béni-szobrát. II. világháborús emlékművei Ipolyszakállason, Ipolybalogon, Nagycétényben és Málason láthatók.

Martonvásáron 2015-ben adták át Beethoven és a halhatatlan kedves című szobrát. Nagy János 1994-ben Esterházy János-díjat kapott, 2000-ben a Magyar Köztársaság elnökének aranyérmével, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2002-ben kapta meg a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét, 2003-ban a Posonium Irodalmi és Művészeti Életműdíjat Szlovákiában, és 2009-ben a Szervátiusz Jenő-díjat. 2005 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában