sorozat

2021.01.30. 20:49

Online koncerttel kezdődik a Cziffra György-emlékév

A hangversenyen többek között Chopin, Liszt és Debussy művei szólalnak meg a Zeneakadémián.

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek online koncertjével kezdődik február 9-én a Cziffra György-emlékév.

A szervezők közleménye szerint az ingyenesen látható nyitóeseményre Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak Cziffrától. Az online közvetített hangversenyen többek között Chopin, Liszt és Debussy művei szólalnak meg a Zeneakadémián.

Idén a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével.

A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét, az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosultak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítéssel, ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak – mutatnak rá a közleményben.

Mint írják, az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában