adomány

2020.10.18. 11:23

Lakner László mintegy 40 művét adományozta a Szépművészeti Múzeumnak

Jelentős, mintegy 40 művéből álló kollekciót adományozott a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének Lakner László, az Iparterv-generáció 1974 óta Berlinben élő kiemelkedő alkotója – közölte az intézmény.

Az adomány a művész 1974 utáni, németországi időszakának fő műveit tartalmazza többek között a Duchamp-sorozat, a Celan-parafrázisok, a konceptuális szemléletű betűképek, vizuális költemények és szkripturális festmények, illetve a „festészet számára meghódított” könyvobjektek kiemelkedő darabjait, amelyek együtt, a Magyar Nemzeti Galériában található korai Lakner-művekkel, gazdag és komplex áttekintést nyújtanak a művész egész életművéről. A múzeum tájékoztatása szerint Lakner László a magyar neoavantgárd élő klasszikusai közé tartozik, Metamorfózis (Egyszer, aztán, később...) című alkotása legutóbb rekordot jelentő, 42 millió forintos összegért kelt el a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján.

Emlékeztettek: a Szépművészeti Múzeum 2011-ben kamarakiállításon mutatta be Lakner László 1970 és 2010 között, negyven évig lappangó korszakos festményét, a Varrólányok Hitler beszédét hallgatják (1960) című alkotást, amely a kiállítás óta az olasz tulajdonos, Roberto Tosi letétjeként a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található.

A kamarakiállítás kurátorának, Fehér Dávidnak döntő szerepe volt az ajándékozás előkészítésében. Lakner László nemzetközi szinten is a legismertebb magyar művészek közé tartozik. 1972-ben, 1976-ban és 1990-ben is szerepelt a Velencei Biennálén, 1977-ben a kasseli Documentán, 1979-ben pedig a Sydney Biennálén. 1976-ban elnyerte a Német Kritikusok Díját, 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók, például a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a kölni Museum Ludwigban és a firenzei Galleria degli Uffiziben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában