történelem

2021.10.16. 17:30

Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a Dobó István Vármúzeumban

Az őszi szünetben tematikus alkotónapokat tartanak az egri Dobó István Vármúzeumban, ahol vasárnap látványos és szórakoztató programokkal emlékeznek meg a törökök felett aratott 1552-es győzelemről.

Eger, 2019. augusztus 10. Hagyományõrzõk az egri vár 1552-es ostromát elevenítik fel a XXIV. Végvári Vigasságokon 2019. augusztus 10-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A török ostrom feladásának napját, 1552. október 17-ét minden évben az Egri Vár Napjaként ünneplik a megyeszékhelyen. Az idei program a már hagyományos belvárosi felvonulással veszi kezdetét.

Új programelemként erre a napra ismét megnyílik a Törökkert, ahol egy dervis, egy dzsebedzsi és Kiszil basa fogadja az aknafigyelő folyosók rejtett járataiból érkező vendégeket.

A Varkoch-kapuhoz és a Palotaudvar jó részére is beveszik magukat a gyaurok, akik a török kultúra, a korhű fegyverek és viseletek világába kalauzolják a látogatókat.

Szórakoztató időtöltést kínál az eseményre kilátogató családoknak az a 10 állomásból álló vitézi próbatétel is, melynek teljesítését követően az Egri vár apródjává avatják a gyerekeket

- közölte az intézmény, hozzátéve, hogy elmaradhatatlan programelem a zoknicsata, a JátékVár Játszóházban pedig mesemondással egybekötött kézműveskedés várja a gyerekeket.

A nap folyamán az érdeklődők megismerhetik a múzeum műhelytitkait is. A restaurátorok bemutatják szakmájuk mesterfogásait és betekintést engednek az aranyozás rejtelmeibe. Az ünnepi koszorúzást követően a résztvevők hagyományőrző csapatok közreműködésével díszsortűzzel tisztelegnek a hős vitézek emléke előtt.

Az intézmény az őszi szünetben – október 25-27. között – Alkotói szabadság címmel tematikus alkotónapokat szervez a Várműhelyben. Itt a nemezeléssel, a kékfestéssel, valamint a tűzzománccal, a fa- és üvegfestéssel ismerkedhetnek meg a jelentkezők.

A vármúzeum október 16-tól öt szombaton át játékos foglalkozásokon igyekszik közelebb vinni az Egri csillagok című regényt a hatodik osztályosokhoz. Október 28-án és 29-én pedig a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva színes családi rendezvényeket kínál a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában