180 éve született

2020.10.13. 21:26

Csajkovszkijra emlékezett az idei Orosz Zenei Fesztivál

A zene világnapján kezdődött és október 9-éig tartott a III. Orosz Zenei Fesztivál, amelynek programjával megemlékeztek Csajkovszkij születésének 180. évfordulójáról is.

A világjárvány miatt szűkített műsorral megrendezett eseménysorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész olyan ízelítőt állított össze a jövő évi (2022), a Csajkovszkij évfordulót középpontba helyező fesztivál műsorából, művészeiből, amely bemutatta az orosz zeneszerző rendkívül színes zenei világát közölték a szervezők kedden.

A nyitókoncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai csendültek fel különböző formációkban olyan művészek részvételével, mint Kállai Ernő (hegedű), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Pregun Tamás (zongora), Balogh Ádám (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona) és az alapító Szabó Marcell (zongora).

A fesztivál eseményei minden helyszínen a lehetséges telt házzal zajlottak, a nyitókoncert előtt 3 nappal már minden jegy elkelt.

A nyitókoncert a Zeneakadémia Nagytermében volt, a fesztiválhoz új helyszínként csatlakozott a Tihanyi Bencés Apátság. Az Orosz Kulturális Központban gyerekprogramot tartottak Lukácsházi Győző vezetésével, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban az Operaház művészei adtak dalestet Vámosi Katalin, Tarnai Dávid és Benabdallah Yanis operaénekesek, valamint Bárkányi-Horváth Éva (zongora) közreműködésével. A koncert végén a könyvtár szakmai vezetői bemutatták az épület részeit, működését. A kulturális séta végén Csajkovszkij életével, műveivel kapcsolatos relikviákat tekinthetett meg a hallgatóság.

Az idei fesztiválon ötéves együttműködési megállapodás született a Tihanyi Bencés Apátság, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és az Orosz Zenei Fesztivál rendezői között az orosz és magyar kultúra bemutatásával, terjesztésével kapcsolatos közös munkára.

Az Orosz Zenei Fesztivál két koncertjét a Zeneakadémiáról és a Tihanyi Bencés Apátságból élőben is közvetítették, így a helyszínen jelen levő nézőkön kívül további több száz ember követhette a hangversenyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában