Remekmű

2023.02.03. 14:32

Közel hat évtized után ismét kiállítják Gustav Klimt egyik képét

Péntektől, közel hatvan év óta először ismét kiállítják Ausztriában a leghíresebb osztrák festő, Gustav Klimt mozgalmas múltú festményét.

Egy látogató fényképet készít Gustav Klimt Vízikígyók II. című képéről a Belvedere-ben

Forrás: AFP

Fotó: Joe Klamar

A Vízikígyók II. című vászon - amely najádokat ábrázol egy vörös kígyó ölelésében - Klimt arany korszakának egyik jelentős alkotása, amelyen a mai sikerét kiváltó aranylemezes technikát kikísérletezte.  

A kép azonban ismeretlen maradt a nagyközönség előtt, és okkal: az 1907-ben befejezett alkotást csak igen ritkán állították ki.   

Az eredetileg egy osztrák műgyűjtő házaspár tulajdonában lévő képet a nácik Ausztria 1938. évi német bekebelezése után elkobozták. Ezután a művész törvénytelen fia, Gustav Ucicky filmrendező vásárolta meg - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Markus Fellinger kurátor. A képet utoljára 1964-ben mutatták be Bécsben, utána feledésbe merült, egészen 2013-ig, amikor Ucicky özvegye 112 millió dollárért eladta Dmitrij Ribolovjov orosz oligarchának, az AS Monaco tulajdonosának. 

A Vízikígyók II. című festmény Klimt arany korszakának egyik jelentős alkotása
Fotós: Joe Klamar / Forrás: AFP

A mostani kiállítás számára a bécsi Belvedere múzeum fedezte fel újra, amely az amszterdami Van Gogh múzeummal együttműködve a Klimtet ihlető művészekről (Margaret MacDonald Mackintosh, Auguste Rodin és mások) készült ambiciózus tárlatra. 

A Vízikígyók II. május 29-ig látható a Belvedere múzeumban, amelyben jelentős gyűjteményt őriznek Gustav Klimt műveiből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában