Kultúrkincsek tárháza

2022.11.23. 18:00

Semmelweis kéziratára és Grosics képeslapjaira is licitálhatunk

Valódi kuriózumok sorjáznak a Hereditas Antikvárium novemberi és decemberi árverésén. A különleges könyvek mellett antik térképekre, oklevelekre, fotográfiákra és az Aranycsapathoz kapcsolódó ritkaságokra is lehet licitálni.

Balázs D. Attila

A Hereditas Antikvárium vezetője, kezében az orvostörténeti ritkasággal, Semmelweis Ignác kéziratával

Forrás: Hereditas Antikvárium

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője saját kezűleg írt szakértői jelentése viszi a prímet 15 millió forintos kikiáltási árával a budapesti Hereditas Antikvárium december 2-i árverésén.  A nagyaukciót november 25-én megelőzi egy kisebb léptékű, de igen gazdag felhozatalú másik árverés is. 

– Tudomásunk szerint a világon eddig csak két Semmelweis-kézirat szerepelt árverésen. Az egyik a világ egyik piacvezető árverezőházánál, a Christie'snél kelt el húszmillió forintért, a másik egy német árverésen találta meg gazdáját hasonló árban. Magyarországon nem volt árverezve Semmelweistől még semmi

– nyilatkozta lapunknak Bálinger Béla, a Hereditas Antikvárium vezetője, miután meg is mutatta nekünk eredeti valójában ezt az orvostörténeti ritkaságot. 

Semmelweis nélkül, aki felismerte a gyermekágyi láz okát, másként alakult volna az emberiség története. A világhírű szülészdoktor eredeti kéz­írását látni pedig páratlan élmény. Hát még milyen öröme lesz annak, aki majd a sajátjának tudhatja ezt a ritkaságot!

Az árverések egyik katalógusának borítója
Forrás: Hereditas Antikvárium

Bálinger Béla elárulta, hogy világszinten húsz-harminc Semmelweis-kézirat ismert, amelyeket közgyűjtemények őriznek, hazánkban valószínűleg nincs is magánkézben tőle semmi. Ezért egy ilyen irat a világ bármelyik pontján valódi kincsnek számít.

A nagyaukció szépirodalmi tételei közül kiemelkedik Arany János azon autográf levele, amelyet barátjának és orvosának, Károlyi Sámuelnek írt.

Klasszikus költőnk e levelének létezéséről tudott a szakirodalom, azonban tartalma eddig ismeretlen volt. E tétel kétmillióról indul. 

Idehaza nem szerepelt még árverésen Kazinczy Ferenctől teljes, saját kézzel írt vers­kézirat sem.

A Hereditasnál viszont most felbukkant egy ilyen kuriózum a magyar nyelv­újítás vezéralakjától – ötmillió „pengő forintért”. Mindemellett persze

ott sorjáznak a nagyárverési tételek között József Attila, Kosztolányi, Márai és Tompa Mihály saját kézzel írott levelei, dedikációi is. 

A Hereditas november 25-i, pénteki árverésén a több száz tétel között a közelmúlt erdélyi nagyjai is felsorakoznak. Itt

Kányádi Sándor, Sütő András, Olosz Lajos és Horváth Imre által dedikált művekkel is találkozhatunk.

Utóbbi nagyváradi költő alakja ihlette a Bolondok éneke című, 2002-ben forgatott koprodukciós nagyjátékfilm egyik főszereplőjét, akit a vásznon Eperjes Károly alakított. 

A pénteki aukció rejti az Aranycsapathoz kapcsolódó kincseket is. Ilyenek

a legendás kapus, Grosics Gyula és játékostársai által a világ különböző pontjairól hazaküldött képeslapok, valamint azok a könyvek, amelyeket Puskás Ferenc is aláírt. 

A felsorolt kuriózumok mellett számos izgalmas régi térképre, magyar miniszterelnökök aláírásait rejtő dokumentumokra és igen különleges történelmi, illetve utazási témájú könyvekre lehet licitálni meglehetősen tág árskálán. 

E háborúkat, válságokat, országcsonkítást átélt papírrégiségeknek komoly varázsuk van. Jelenlétükben időutazásba csöppen az olvasó, a gyűjtő és az értő, érdeklődő könyvbarát. 

Bogáncstól az első Gyűrűk Uráig

Ifjúságunk kedvencei közül is ajánl érdekességeket a Hereditas. Eredeti védőborítóval bocsátják aukcióra Fekete István Bogáncs című regényének egy korai kiadását, amelyet a kommunisták által megkínzott író alá is írt. Ugyanitt szerepel több mint félmillióért egy J. K. Rowling által szignózott első Harry Potter, valamint háromszor ennyiért egy dedikált Gyűrűk Ura is Tolkien aláírásával. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában