Gyarapodó gyűjtemény

2022.10.19. 10:12

Kalandos sorsú El Greco-remekművel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum

A spanyol–krétai mester egy különleges, magyar vonatkozású remekművével, a Gonzaga Szent Alajost (1568-1591) ábrázoló mellképpel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A MOL–Új Európa Alapítvány által 3,6 millió dollárért megvásárolt festményt az október 28-án nyíló nagyszabású El Greco-kiállításon láthatja a közönség – közölte az MTI.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festményének bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az alkotás a MOL–Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, és 

a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában 

– közölte Baán László, az intézmény főigazgatója a festményt bemutató sajtótájékoztatón.

A Gonzaga Szent Alajost (1568-1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett.
 

"A festmény a 20. században több magánkollekcióban is megfordult, köztük a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcellében is, aki sok más remekművel együtt az 1910-es évek elején vételre ajánlotta a magyar államnak és a főváros vezetésének" 

– idézte fel Baán László.

EL GRECO
El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye a bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 18-án 
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI Fotószerkesztőség/

Sajnos egyikük sem élt ezzel a lehetőséggel, így a páratlan gyűjtemény számos kiemelkedő darabja 1913-ban egy párizsi aukción talált gazdára - tette hozzá Baán László.

Tájékoztatása szerint a remekművet a Christie's aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért vásárolta meg a MOL-Új Európa Alapítvány.

Az alkotás több mint száz év elteltével került vissza Magyarországra és talált végleges otthonra – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy 

az új szerzeménnyel együtt összesen hat saját kezű El Greco-alkotás szerepel a múzeum spanyol gyűjteményében. Így a múzeum Spanyolországon kívül Európában a legtöbb saját kezű El Greco-festménnyel rendelkezik.

Ismertetése szerint a festmény egy itáliai arisztokrata családból származó ifjút ábrázol, aki nagyon fiatalon kapcsoltba került a spanyol királyi családdal. A fiatalember 1585-ben belépett a jezsuita rendbe, majd 23 évesen meghalt. Halála után 1605-ben boldoggá avatták, XIII. Benedek pápa 1726-ban a fiatal diákok védőszentjévé avatta, 1926-ban pedig XI. Pius pápa valamennyi keresztény fiatal védőszentjének nyilvánította.

Miklósa Erika operaénekes, a MOL–Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke  örömét fejezte ki, hogy ennyi év után a vásárlást követően a kép méltó helyére kerülhetett Európa egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményében.

"Az a tény, hogy ez a remekmű hosszú vándorlás és viszontagság után Budapestre került és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében kapott helyet, nemcsak a budapesti intézmény számára kivételes esemény, hanem a nemzetközi múzeumi élet számára is az" 

– hangsúlyozta az eseményen Leticia Ruiz Gómez, a Szépművészeti Múzeumban október végén nyíló El Greco-kiállítás kurátora, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója.

EL GRECO
Leticia Ruiz Gómez, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása címû festményének bemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 18-án
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az október 28-án nyíló, összesen csaknem hetven művet bemutató tárlaton a látogatók több mint félszáz saját kezű alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A kiállítás célja, hogy széles körű áttekintést adjon El Greco életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

A múzeumban látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Prado és a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a toledói El Greco Múzeum, a párizsi Louvre és a londoni Nemzeti Galéria kölcsönzött alkotásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában