"Átröpűlök hosszában hazámon"

2022.10.18. 07:45

Eddig tízezren látták a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítását

A hétvégén köszöntötte a tízezredik látogatóját a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából útnak indított múzeumbusz - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A hétvégén a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályában köszöntötték a tízezredik látogatót

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az Átröpűlök hosszában hazámon című tárlat szeptember elseje óta járja az országot. Eddig több mint harminc település közönsége találkozhatott vele, főként a dunántúli régiókban

- olvasható a közleményben.   

A busz útvonala folyamatosan alakul, a tervek szerint decemberig mintegy 60 településre látogat el a nyugati országrészen, majd januártól a keleti régiókba jut el és visszatér Budapestre is.     

Az utazó kiállítás kiemelt célja, hogy minél több emberhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. 

A gyerekek nagyon élvezik a különleges foglalkozást
Fotós: Parti Zoltán / Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A tájékoztatás szerint a tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A kiállítás címét adó mottó ("Átröpűlök hosszában hazámon") a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.  

 

"A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a 'változó szerencse szekerén' felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét" - írták a szervezők.   

A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás - közölte a múzeum.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában