Tündérkert

2022.09.09. 14:15

Korszerű minisorozat mutatja be Báthory féktelen karakterét

Forgatás alatt áll a Tündérkert című sorozat, amely bemutatja az Erdélyi fejedelemségért folytatott küzdelmet. Megismerhetjük Báthory Gábor féktelen és karizmatikus személyét, miközben Bethlen Gáborral – egykori barátjával – ellenségekké válnak. A harc tétje a magyarság megmaradása. Az Origo a filmkészítőket kérdezte a produkcióról.

Forrás: Origo

A Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller, egy 8 részes, minisorozat, amely Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című könyvén alapszik. A sorozat a Megafilm és az MTVA koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósulhat meg, Madarász István rendezésében. A televíziós bemutató 2023 szeptemberében várható. A sorozat producerével, Helmeczy Dorottyával, és a Báthory Gábort jásztó Katona Péter Dániel színésszel beszélgetett az Origo.

A rövid történetben az erdélyi fejedelmi trónért folytatott gyilkos harcokból győztesen kikerült Báthory Gábor belső küzdelmeibe is betekintést nyerhetünk. A fiatal fejedelem magára marad a hatalom, az alkohol és a nők mámoros háromszögében. Régi barátjával és támogatójával, a békepárti Bethlen Gáborral halálos ellenséggé válnak. 

Helmeczy Dorottya kifejtette, hogy bár a téma ötlete az MTVA-tól származik, erdélyi születésű filmesként személyes revíziót jelent számára, hogy feldolgozhatja ezt a témát. A filmről azt mondta, hogy kifejezetten karakterközpontú korabeli thriller, ami mégis egy mesés világban játszódik. A film középpontjában a korszak két meghatározó férfiújának, Bethlen Gábornak és Báthory Gábornak a hatalmi játéka áll.

Helmeczy Dorottya és Katona Péter Dániel a forgatás egyik helyszínén
Forrás: Origo

A film az 1600-as években játszódik, de nem ebből a korból merítették a vizuális ötleteiket. A könyv címe, Tündérkert adta az ötletet számukra, hogy átemeljék a mese világába a történetet, ahol képletesen Báthory a sárkány, Bethlen pedig a hattyú.

 A film képivilága egészen lenyűgöző, egy-egy totál egészen festményszerű. December végén forgatják az utolsó jeleneteket, jövőre az utómunkák zajlanak, ami a film igényes képivilága, és trükkigénye miatt hatalmas munka lesz – fejtette ki Helmeczy Dorottya.

Katona Péter Dániel játssza a Tündérkert szemtelenül fiatal, karizmatikus és vakmerő főhősét, akitől egész Erdély a békét várta, ő azonban nem békét akart, hanem visszaszerezni Erdély régi dicsőségét, bármilyen áron. 

Katona Péter Dániel: "Megpróbáltam megérteni Báthoryt és megtalálni az ő nézőpontját a történetben." Több történész dolgozott azon, hogy megállapítsa, valójában milyen ember volt Báthory. 

Az egyik legérdekesebb megállapítás számára az volt, hogy Báthory lelki állapotát az elmekórtan egészen egyszerűen „moral insanity" -nek nevezi, ami erkölcsi őrületet jelent. Ez adta számára a karakter lényegét is.

"Minden forgatáson az első kérdéseim között szerepel, hogy mekkora a képkivágás. Onnan tudom, hogy milyennek, mekkorának kell lennem. Hogyan használjam az arcomat, a gesztusaimat" – osztotta meg a színész.

Katona Péter Dániel Báthory Gábort alakítja a sorozatban
 

A forgatásokon intimkordinátort is alkalmaznak: "hiszen a középkorban járunk, ahol külön figyelmet kell fordítani az erotikus jelenetekre. Ebben a korban mindennek nagyobb jelentősége volt. A harc, a küzdelem, a konfliktusok, a párkapcsolatok tétje teljesen más volt, mint a mai világban" – hangsúlyozta Helmeczy Dorottya.

Folytatása is lesz a Tündérkertnek, természetesen az egész trilógiát szeretnék megfilmesíteni.

A cikket ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában