Nem adhatok mást, csak mi lényegem

2022.09.18. 10:00

Jankovics Marcell-kiállítás látható Varsóban

Jankovics Marcell in memoriam címmel rendezik meg a kiállítást, az esemény egyben a lengyelországi bemutatója is Az ember tragédiája című animációnak.

Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező emlékére készült kiállítás Varsóban

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kiállításnak köszönhetően a lengyel közönség "első alkalommal ismerkedhet meg a sokoldalú alkotó életművével" olvasható  a Teatr Druga Strefa varsói színház honlapján. A tárlatnak otthont adó intézmény a főváros központjához tartozó Mokotów kerületben, egy posztindusztriális területen működik.

A látogatók megtekinthetik Jankovics animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét.

A kiállításnak részét képezi egy a múlt század 90-es éveit felidéző terem, amelyben korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot. A nagy sikerű filmsorozat Lengyelországban is ismert, a lengyel televízió az 1980-as és a 90-es években vetítette idézik fel a szervezők.

A csütörtöki megnyitón Az ember tragédiáját lengyel feliratokkal mutatták be Bogdan Zadura Bethlen Gábor-díjas lengyel költő fordítása felhasználásával. Madách Imre műve 2014-ben jelent meg Zadura új lengyel átültetésében. A költő akkor elmondta: Jankovics Marcell filmfeldolgozásának is szerepe van abban, hogy ő maga egyre korszerűbbnek, aktuálisabbnak látja a drámát.

A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig lesz megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában