Berlin Art Week

2022.09.15. 10:05

A gyermekkor iránti nosztalgiáról rendeztek kiállítást a berlini magyar intézetben

A gyermekkor iránt érzett nosztalgia megjelenési formáit vizsgáló műveket állít ki szeptember 13-tól a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin, CHB), amely a német főváros legnagyobb szabású kortárs képzőművészeti fesztiváljára, a Berlin Art Weekre időzítette szezonnyitó őszi tárlatát.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Regresso - A bennünk rejlő gyermek (Das Kind in uns) című nemzetközi csoportos kiállításon bemutatott alkotások 

a plüssmackók, játékszerek, színes nyalókák, tündérmesék, de akár hajdani rémálmok világát felidézve egyszerre nyújtanak lehetőséget a nosztalgikus utazásra, az eltávolodásra és az elmerülésre a pillanat örömében

 – emelte ki közleményében a CHB, rámutatva, hogy a gyermekkor iránt érzett nosztalgia "a kortárs művészet és egyben a kortárs psziché sajátos jelensége".

"A modern társadalom hétköznapi taposómalma és a körülöttünk lévő világ aggasztó eseményei, a pandémia, a klímakatasztrófa vélt vagy valós fenyegetése komoly szorongásos tüneteket vált ki sok fiatalnál", amelyre válaszként "többen pótcselekvésekbe menekülnek vagy káros szenvedélyek rabjai lesznek, jobb esetben pedig gyermekkori emlékeikben találnak meghitt, biztonságos menedéket, más szóval regresszálnak" – áll a közleményben.

Kifejtették, hogy 

a gyermekkor felidézése "az ártatlanság és biztonság illúzióját keltve teheti elviselhetővé a felnőttlét összetett kihívásait", és "segítheti jelenünk tudatosabb megélését", ugyanakkor "a pillanatnyi élményben való elmerülés, a játék önfeledtsége" is fontos elem a gyermeki világképben.  

Ezt a témát dolgozzák fel magyar és német alkotók, köztük  Erményi Mátyás, aki "posztszocialista animációs rajzfilmeket újraértelmezve jutott el antropomorf faábrázolásokig", Ludwig Hanisch, akinek digitális és analóg hatásokat ötvöző festészete "a számítógépes játékok pixeles múltjába vezeti vissza a nézőt", vagy éppen Anneke Kleimann, akinek "hatalmasra nagyított cukorkafüzérje egyszerre nosztalgikus és nyugtalanító" – áll a CHB közleményében.

A Berlin Art Weeken a város több mint ötven galériájában várják a látogatókat különleges kiállításokkal és programokkal. A szezonnyitó fesztivál testvérrendezvénye a Positions című művészeti vásár az egykori tempelhofi nemzetközi repülőtér egyik hangárjában, amelyben húsz országból 88 galéria mutatkozik be a berlini közönségnek.

Regresso - A bennünk rejlő gyermek című kiállítás október 21-ig látogatható. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában