A teljesség felé

2022.01.29. 07:05

Weöres Sándor műveinek feldolgozásából készül koncert a Magyar Zene Házában

A gyakran epigramma sűrítésű filozófiai gondolatok köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat csaknem 40 évvel ezelőtt.

Gryllus Dániel dalsorozata lesz hallható Weöres Sándor költői prózájának mondataiból a Magyar Zene Házában február 5-én, szombaton este 8 órakor.

Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felé című műnek sorai közül több él velünk szinte közmondásszerűen, akár életvezetési tanácsként.

A gyakran epigramma sűrítésű filozófiai gondolatok köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat csaknem 40 évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a 21. században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében, 20 széles műfaji spektrumról érkező előadó tolmácsolásában.

A Kaláka-alapító Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején készítette el a prózai mű egyes részeinek zenei adaptációját, amely 1988-ban nagylemezen is megjelent. A zeneszerző fia, Gryllus Samu ebből az alapból kiindulva készített új hangszerelést a 2000-es évek vége felé. A 20 előadót foglalkoztató produkció a szövegekben foglalt teljesség zenei megfogalmazásához a magyar zenei élet sokféle szegmensének, a világzenének, az énekelt versnek, a népzenének és a kortárs komolyzenének a képviselőit hívja össze, hogy közös megformálásban adják elő a művet, amelyben a hosszabb zenei szakaszok közé a kötet rövidebb prózai részletei illeszkednek 9 énekes tolmácsolásában.

A 70 perces előadás a résztvevő művészek sokszínűségéből fakadóan képes bemutatni zenei világunk különböző hatásait, miközben egységes műként közösségünk és önmagunk létezéséről ad pontos leírást.

Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni

– írta Weöres Sándor.

Az előadásban, amelyről részletek a Magyar Zene Háza honlapján olvashatóak, közreműködik Gryllus Dániel, Bognár Szilvia, Both Miklós, Major Gábor, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Balogh Kálmán, Balázs Gergely, Bizják Gábor, Bolya Mátyás, Borbély Mihály, Jávorka Ádám, Kovács Zoltán, Frankie Látó, Pálhegyi Máté, Holló Miklós és Gryllus Samu.

Borítókép: Várkapitányság / Kárász Karolina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában