Várkert Bazár

2022.01.22. 07:50

Két kiemelkedő írónő életműve elevenedik meg a kultúra napján

Január 23-án a Szelíden és szilárdan című előadás tárja fel Szabó Magda életét, illetve kivételes pályaívét.

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, hiszen 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Fontos lehetőség ez az időszak arra, hogy meghatározó alkotók emlékét, hagyományait idézzük fel. Idén a Várkert Bazár két kiemelkedő női író életművét eleveníti fel. Január 23-án Szabó Magda műveiből összeállított bensőséges esttel, január 24-én pedig Szepes Mária regénye ihlette táncelőadással várják a közönséget.

Szabó Magda, a 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 105 évvel ezelőtt született, és 15 évvel ezelőtt hunyt el.

Január 23-án a Szelíden és szilárdan című előadás tárja fel az írónő életét, felidézi kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését. Gajdó Delinke színművész bensőséges hangulatú előadásában Szabó Magda gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként és halhatatlan művészként is feltűnik, miközben megelevenedik családja és imádott férje, valamint életének legfontosabb helyszíne, Debrecen is.

Vajon van-e hatásunk mások életére? Hatalmunkban áll-e mások életét megváltoztatni? Van-e elég bátorságunk változtatni saját életünkön?

Ezeket a kérdéseket feszegeti a január 24-én látható, A változatlanság hullámhosszán című összművészeti előadás. A darab különlegessége, hogy verbális és nonverbális elemek egyaránt megjelennek benne a modern tánc, a néptánc és a flamenco szenvedélyes őselemeit alapul véve. Bajnay Beáta koreográfus produkcióját Szepes Mária azonos című regénye ihlette, amelynek 1986-os kiadását azért engedélyezték, mert a science fiction formába rejtve tárta fel az egyén és a társadalom egymásra hatását. Az Aldebaran Kompánia előadásának főszerepeit két meghívott színművész, Huszárik Kata és Kaszás Gergő játsszák.

További információk az előadásokkal kapcsolatban a Várkert Bazár honlapján olvashatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában