Színészet képekben

2021.12.07. 14:10

Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma Mielőtt címmel

Az ismert színésznő könyvében több mint kétszáz képen mutatja be színészeket a fellépés előtti pillanatokban.

Trokán Nóra a Vasárnap Reggel lapjának elmondta, a jövőben kevesebb színházi munkát vállal majd, hogy több ideje maradhasson forgatni és fényképezni.

Novemberben jelent meg Mielőtt címmel Trokán Nóra fotóalbuma, amelyben több mint 200 képen mutatja be színészeket a fellépés előtti pillanatokban. A színésznő elmondta, pár évvel ezelőtt a kezébe került egy angol fényképész fotóalbuma, aki ugyanígy színészekről készített képeket színpadra lépés előtt, és rögtön arra gondolt, hogy milyen jó lenne ezt Magyarországon is megcsinálni.

Szerettem volna ötvözni a két szenvedélyemet, a színházat és a fotózást, mert meg akartam mutatni a szélesebb közönségnek azt a világot, amit csak mi, színészek láthatunk egymást között – fogalmazott.

Elmondta, azt a nagyon érzékeny állapotot akarta bemutatni, ami a színész felkészülése alatt létrejön, mert szerinte ez is hozzátartozik az előadáshoz. Rendkívül izgalmasnak találta fényképművészeti szempontból bemutatni ezeket a tereket, fényeket és emberi arcokat, amiket meg lehet örökíteni egy ilyen színházi felkészülés alatt.

Trokán Nóra azt is elmondta, egyáltalán nem válogatott, hogy ki kerüljön az albumba, ott fotózott, ahol éppen játszott. Mindenképpen szerette volna, ha a lehető legtöbb színész belekerül a könyvbe, de sajnos így is rengetegen kimaradtak.

Mivel édesanyám, édesapám és a nővérem is színészek, fontosnak éreztem, hogy ők mindenképpen helyet kapjanak az albumban – emelte ki.

A könyvbemutatóval egybekötve megnyitották a kiállítást is Trokán Nóra képeiből. Az esemény a Godot Kortárs Művészeti Intézetben volt, ahol körülbelül 40-45 képet állítottak ki. A könyv pedig már forgalomban van, bárki megrendelheti.

Mindig jelen volt az életében a fotózás

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdett el a fotózással foglalkozni, Trokán Nóra azt mondta, nem tudna megjelölni egy kiindulópontot, valahogy mindig is jelen volt az életében. Elmondta, gyerekként sokszor kivette apukája kezéből a kamerát és ő videózta vagy fényképezte a családi összejöveteleket.

Sosem készültem fotósnak, nem is voltak ilyen terveim, aminek örülök, mert így megmaradhatott hobbinak – emelte ki.

Trokán Nóra 2010 környékén vett egy profi fényképezőgépet, ekkor kezdett egyre többet fotózni. Hamar megtalálták a munkák, először csak színházi portrékat kértek tőle, aztán színházi próbák fotózását, és nemsokára megjelentek a magazinos felkérések is. Elmondta, a kollégáiról készített képeket interjúkhoz és címlapokhoz.

Szépen lassan beindult a fotós karrierem, de sosem tettem érte tudatosan, magától alakultak a dolgok – magyarázta.

Hozzátette, imádja ezt csinálni, de inkább úgy gondol magára, mint egy emberre, aki szeret fotózni. Hangsúlyoztam, nem igazán tudja magáról azt mondani, hogy fotográfus, mert nem ennek készült, nem ezt tanulta. Szerinte vannak fokozatok, és még nem érzi magát egy szinten azokkal a fotósokkal, akikre felnéz.

A színésznő jelenleg a színpadon a Múviláv című előadásban látható, amelyet egyaránt szeret a kritika és a közönség is. Trokán Nóra szerint az előadás sikere abban rejlik, hogy nagyon szeretik játszani. Ketten szerepelnek a színdarabban Klem Viktorral, akivel osztálytársak voltak a színművészetin, és nagyon jól ismerik egymás rezgéseit.

Emellett rendkívül jó az alaptörténet, ikonikus filmjelenetek játszunk újra az eredeti zenei betétekkel, és mi is énekelünk benne – emelte ki.

A színpad vagy a képernyő közül a színésznőt most már a filmezés hozza lázba. Elmondta, rettentően intenzív volt a pályája első 10 éve, ezalatt szerencsére rengeteg szerepet eljátszhatott, sok jó rendezővel és kollégával dolgozhatott mindenféle műfajban. A filmezésben pedig a kamera mindkét oldala érdekli, ezért úgy döntött, hogy kevesebb színházat vállal.

Már pályakezdőként foglalkoztatta a rendezés

Amikor pályakezdő színész volt Kecskeméten, Trokán Nóra jelentkezett a Színház és Filmművészeti Egyetemre rendező szakra. El is jutott a felvételin az utolsó fordulóig, de ott kiesett. Elmondta, akkor nyilván sajnálta, de visszagondolva jó, hogy így alakult, mert fiatal volt, szüksége volt arra a tapasztalatra, amit aztán a következő években megkapott a színházban.

Jó visszaigazolás volt viszont, hogy talán van ehhez közöm, elvégre az utolsó körig eljutottam – fogalmazott.

Most pedig megpróbálja a gyakorlatban, és reméli, hogy jól fog elsülni. Elárulta, hamarosan elkezd dolgozni egy kisfilmen, amelynek ő lesző a rendezője. Kiemelte, hálás, hogy ilyen változatos az élete.

A színészi karrierjét illetően pedig elmondta, jelenleg két casting eredményére vár, az egyik egy olasz film. Augusztusban ugyanis leszerződött egy nemzetközi színészügynökséghez, ez pedig az első munkalehetőség onnan, amire behívták.

A Tanár című sorozatban játszott szerepét illetően továbbá elmondta, nem ismerik fel olyan sűrűn, hogy az elviselhetetlen legyen. Szerintem ugyanis picit máshogyan néz ki élőben, mint a képernyőn, nem sminkel, nem öltözik feltűnően. Hozzátette, az is lehet, hogy csak jól rejtőzködik, és egyébként sem az a típus, aki kiteregeti a magánéletét mindenki elé. Hangsúlyozta, más az, amikor valakiről napi szinten hallanak és olvasnak az emberek, sok celebet már szinte a családtagjuknak éreznek.

Én nem tartozom ebben a kategóriába, hozzám főleg előadás után jönnek oda fotót kérni vagy beszélni pár mondatot – emelte ki.

Elmondta továbbá, ez a távolságtartás teljes mértékben tudatos. Hozzátette, színész léte ellenére nem túlzottan exhibicionista., valamennyire nyilván benne van, de nem vágyik a folyamatos figyelemre.

Nem ő az egyetlen tehetséges színész a családban

Trokán Nóra édesapja Trokán Péter, édesanyja Papadimitriu Athina, nővére pedig Trokán Anna, akik szintén színészek. Gyerekként még állatorvosnak készült, ám amikor másodikos gimnazistaként egy alkalommal elkísérte nővérét Földessy Margit drámastúdiójába, az ott látottak hatására úgy döntött, mégis inkább színésznő szeretne lenni. 2005-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre prózai színészi szakon, Hegedűs D. Géza és Marton László osztályába. Diplomázását követően a Kecskeméti Katona József Színház társulatához szerződött. 2013-tól vendégművészként játszott az Örkény István Színházban is. A 2013–2014-es évadtól pedig szabadúszó.

Szerepelt a Nemzeti Színház előadásaiban és többször részt vett független színházi produkciókban is, például 2014-ben a Szépművészeti Múzeum Textúra című összművészeti projektjében és a -011- Alkotócsoporttal a 011 Fesztiválon.

Színházi szerepei mellett filmekben látható, többek között A harag napja, vagyis a Day of Wrath angol-magyar-spanyol koprodukcióban, illetve együtt játszhatott Christopher Lamberttel és megkapta az egyik főszerepet Rudolf Péter Kossuthkifli című sorozatában. Ezenkívül szinkronizál is. 2019-től az RTL Klub saját gyártású, A Tanár című sorozatában alakítja Kovács Lilla karakterét.

Ezenkívül a színésznő 3 éves kora óta lovagol. 2011-ben és 2012-ben részt vett a Nemzeti Vágta jótékonysági sztárfutamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában