Cziffra György-emlékév

2021.12.20. 06:44

Balázs János és a Concerto Budapest ad hangversenyt a Zeneakadémián

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli.

A Cziffra György-emlékév ünnepi programjaként különleges műsorral készül a Concerto Budapest és Takács-Nagy Gábor karmester Balázs János zongoraművész szólójával december 29-én a budapesti Zeneakadémián.

 

Az esten Grieg a-moll zongoraversenyét Mozart G-dúr szimfóniája és Beethoven Pastorale szimfóniája öleli körbe a Concerto Budapest előadásában – közölték a szervezők az MTI-vel.

 

Grieg zongoraversenye Cziffra György repertoárjának igen kedves tétele volt, legendás karmesterekkel, zenekarokkal készített felvételei örökítik meg az interpretáció érésének folyamatát. Akad ezek között olyan is, amelyet a történelem formált igazán megrendítő hangzóélménnyé: 1956 októberében Cziffra és Rozsnyai Zoltán karmester éppen az Állami Hangversenyzenekarral dolgozott a mű felvételén a Rottenbiller utcai stúdióban, amikor a forradalom híre betört a hangszigetelt falak mögé. A két művész azonnal a Sztálin-szoborhoz sietett, nem sokkal később pedig külhonba – írták a közleményben.

 

A koncertre jegyek kaphatók a cziffra100.com weboldalon.

 

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.

Borítókép: Cziffra György zongoraművész fotója a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, 2021. november 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában