Évértékelő

2021.11.27. 14:55

Sikeres évet tudhat maga mögött a Hagyományok Háza Hálózat

Az évzáró találkozón a meghívottak beszámoltak az idei eredményekről, illetve megfogalmazták a jövő feladatait.

Balmazújvárosban rendezte évzáró találkozóját a Hagyományok Háza Hálózat. A 2 napos konferencián, november 21. és 23. között a területek vezetői értékelték éves munkájukat, illetve a jövő évi terveiket is megosztották a résztvevőkkel. A rendezvényt kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen a vezetők értékelték a 2021-es évet, és a mintegy 40 résztvevő javaslatokat fogalmazott meg a hatékony közös munkára is.

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója hangsúlyozta, hogy fontos feladata az intézményben markánsan különválasztani a feladatköröket. A szakmai, szervezeti, illetve adminisztratív felosztástól a szakemberek munkahatékonyságának emelkedésére számít.

A korábbi eredményes munkával összefüggésben megnőtt az érdeklődés a hagyományok iránt, viszont a szakemberek száma nem mindig tud lépést tartani az igényekkel – fogalmazott.

Erre részben megoldást jelenthet az új tartalmak alkalmazása, hatékony nyitás a fiatalabb nemzedékek felé. A főigazgató kiemelte a kommunikáció szerepét, valamint a többségi társadalom megszólításának fontosságát.

Nyáron aktívan jelenhettünk meg a folkudvaros népzene és néptánc választékunkkal a gazdag fesztiválprogramban – tekint vissza az évre László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza kolozsvári irodájának vezetője. Hozzátette, újdonság, hogy irodai székházaikban kézműves kiállítással egybekötött kiscsoportos foglalkozásokat szerveztek.

Szatmártól Gyimesig aktív terepmunkával mérték fel a helyi közösségek igényeit, illetve a szakmai segítségnyújtás lehetőségét.

Ehhez kapcsolódóan említette László Eszter a szakmai és módszertani műhelyek szervezését és az oktatók továbbképzését. Ezenkívül nagy gondot fordítottak a helyi civil szervezetekkel való együttműködések éltetésére, kiszélesítésére.

Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai vezetője a felvidéki eredményeket összegezte. Beszámolója szerint számos idei újításra tekinthetnek vissza, de közülük több csak terv maradt. Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny mind a 8 válogatóját megtarthatták, viszont az országos rozsnyói döntő nélkül. A felkészítő tanárokkal ellenben egy 2 napos online konferencián találkozhattak, amelyen a zsűri tagjai is kiértékelték a versenyt, valamint a versenyzők is megkaphatták megérdemelt díjukat.

Az egyetemi oktatások tovább folynak. Idén az utolsó 2 előadássorozatot online szervezték, utána pedig a hallgatók sikeres vizsgát tettek.

A Gombaszögi Nyári Tábor egy nappal rövidebben ugyan, de sikeresen lezajlott. A novemberi Fonográf Fesztivál látogatottsági számát viszont erősen befolyásolta a pandémiás helyzet.

Sikeres évet zártunk, hiszen a számos program legjavát meg tudtuk szervezni, persze néha módosítani kellett koncepciónkon. Olyan innovatív formákat találtunk, amik biztosítékul szolgáltak a programok megvalósítására. Számos kezdeményezést valósítottunk meg, amelyek a jövőben is segíthetik a vajdasági magyarság hagyományőrző munkáját. Itt említhetem a kézműves mesterségek és a népzene oktatását, valamint az óvónőképzések elindítását. Az utóbbiban a tananyag olyan alapvető népi témákra koncentrál, mint a gyerekjáték, a kézművesség és a népzene – elemezte az elmúlt év vajdasági eredményeit Cseszák Balázs, kulturális szervező.

Pál Katalin a Kárpátaljai Hagyományok Háza Hálózat vezetője az idei évet a 2020-hoz hasonlította.

A nehézségek ellenére, a lehetőségeket felmérve, munkatársaival törekedtek terveiket megvalósítani. Büszkén emelte ki a népviseletvarró tanfolyamot, amelyet most egy kiállítással egybekötve karácsony előtt zárhattak le. A mentorprogramot külön említette, amelynek tematikája ugyan a személyes találkozásokon alapszik, viszont az ismert helyzetben online oldották meg. Azért az összejövetelről sem mondtak le teljesen, ezt szolgálta az októberi mentortalálkozó.

A rendezvényen az együttesek és vezetők mellett 500 gyermek vett részt.

Az éves munkánk hagyományos lezárása a találkozó – értékelte a szimpózium munkáját Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője. A találkozó helyszíne eddig mindig változott, Balmazújváros kiválasztása a praktikumon alapult. Központi fekvése miatt ugyanis mindenki számára jól elérhetőnek bizonyult. Tóth János kiemelte, 2 nap alatt megismerhettük, hogy a különböző határon túli területeken milyen jellegű munkákban számítanak ránk, illetve kollégáink pontos feladataikat és területük prioritásait is megoszthatták az egybegyűltekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában