rangos megmérettetés

2021.11.02. 13:00

Japán kvartett nyerte az idei Bartók Világversenyt

A döntőn az együtteseknek Schubert c-moll vonósnégyestételét és egy teljes Bartók-vonósnégyest kellett előadniuk.

A japán Quartet Integra kapta az első díjat a vonósnégyeseknek meghirdetett idei Bartók Világversenyen.

A Zeneakadémia Solti Termében szombat este megtartott döntőn az együtteseknek Schubert c-moll vonósnégyestételét („Quartettsatz”) és egy teljes Bartók-vonósnégyest kellett előadniuk. A rangos nemzetközi zsűri ezt követően határozott a díjakról, amelyeket vasárnap a döntős kvartettek fellépésével megtartott gálakoncerten hirdettek ki és adtak át – közölték a szervezők az MTI-vel.

A nemzetközi zsűri döntése alapján a tizenkétezer euróval járó első díjat a japán Quartet Integra kapta. A Zeneakadémia szervezésében megvalósuló versenyen a nyolcezer euróval járó második helyezést a bécsi Chaos String Quartet, a négyezer euróval jutalmazott harmadik helyezést pedig a belgiumi Sonoro Quartet nyerte el.

A zsűri elismerésében részesült még a zeneakadémista magyar fiatalokból álló Korossy Kvartett és a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alkotta Unison Quartet tagjai is. A versenyen számos különdíjat is átadtak.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a Bartók Világverseny és Fesztivál az évek során nemcsak a magyarországi zenei életnek lett meghatározó eseménye, hanem a nemzetközi muzsikusközösség és szélesebb nagyközönség is a legrangosabb zenei megmérettetések egyikeként tekint rá” – hangsúlyozta az ünnepségen Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

A négy évvel ezelőtt alapított Bartók Világverseny és Fesztivál történetében jelentős nap a mai, a vonósnégyes kategória lezárásával a verseny első nagy ciklusa véget ér – tette hozzá. Felidézte, hogy a 2017-ben indult megmérettetést a páratlan években hegedűművészeknek, aztán zongoraművészeknek, majd most vonósnégyes formációknak rendezte a Zeneakadémia, a köztes években a következő hangszeres kategóriára írott művekkel pedig zeneszerzőknek.

Jövőre így ismét zeneszerzőverseny következik, amelyre új hegedűművekkel lehet majd jelentkezni, 2023-ban így az új ciklust kezdő, második hegedűverseny jön.

Mikhail Kopelman, a nemzetközi zsűri elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy mind a 11 résztvevő vonósnégyes alapos felkészültségről és magas színvonalú tudásról tett tanúbizonyságot. A zsűri a döntéseket szinte egyhangúlag hozta meg, tökéletes harmóniában – tette hozzá.

A rangos testületben rajta kívül a Kossuth-díjas Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint a Széchenyi-díjas Tallián Tibor zenetörténész, Bjorg Lewis norvég csellóművész, Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene professzora és rektorhelyettese, valamint Ami Oike hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) tanára foglalt helyet.

A 2021-es Bartók Világverseny múlt hétfőn kezdődött 11 vonósnégyes részvételével, amelyek fiatal tagjai a világ minden tájáról érkeztek, Ázsiától Észak-Amerikán át Európa több országáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában