Zenészlegenda

2021.11.08. 07:36

Hetvenötödik születésnapját ünnepli Frenreisz Károly

November 8-án ünnepli hetvenötödig születésnapját Frenreisz Károly rockzenész, basszusgitáros, énekes, zeneszerző, a Metro, majd az LGT tagja, a Skorpió együttes vezetője.

Frenreisz Károly énekes, basszusgitáros, szaxofonos a Skorpió együttes koncertjén a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin a Tabánban 2021. augusztus 22-én. A Szent István Napok izgalmas zenei csemegéje a kultikusnak mondható helyszínen, az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncert hagyományokkal rendelkezõ Tabánban az augusztus 19-22. között megrendezett koncertsorozat.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A híres Gundel család leszármazottja: anyai dédnagyapja Gundel János, nagyapja Gundel Károly, a magyar vendéglátós szakma és gasztronómia mestere, testvére Bujtor István színész, rendező, féltestvére a színészzseni Latinovits Zoltán volt.

Ötévesen kezdett el zongorázni, és kiderült: abszolút hallása van.

Kamaszként nagy hatást gyakorolt rá a dzsessz, ezért szaxofonozni akart, de a konzervatóriumban köztes megoldásként a klarinétot választotta. A szaxofont nyaranta a balatonszemesi Vigadóban fújta esténként egy alkalmi zenekarban. 1963-64-ben a Benkó Dixieland Bandben és Vukán György zenekarában is megfordult, s végül a zenélés kedvéért egy év után félbehagyta a fogorvosi egyetemen megkezdett tanulmányait.

Tizenkilenc évesen lett a Metro tagja. A legendás együttes legjobb időszakának volt részese 1965 és 1970 között, közben másfél évet külföldön is vendéglátózott.

A Sztevanovity testvérek alapította együttes a beatkorszak „szentháromságának” (Metro, Illés, Omega) egyike volt, különösen népszerűek lettek a lányok körében. Frenreisz a formációban basszusgitározott, szaxofonozott, énekelt, dalokat szerzett, legnagyobb slágere, a bohókás Citromízű banán az együttes első albumán jelent meg 1969-ben. Az egy évvel későbbi Egy este a Metro Klubban... a magyar könnyűzene történetének első koncertalbuma, amelyen a dalok többségét Frenreisz írta.

Az együttest 1971 tavaszán az első magyar szupergrup, a Locomotiv GT kedvéért hagyta ott, a kezdeményezést Frenreisznek tulajdonítják. A „zenészek zenekarába” a billentyűs Presser Gábor és a dobos Laux József az Omegából, a tragikus sorsú gitárfenomén, Barta Tamás a Hungáriából érkezett. Zeneszerzésben Presser vitte a prímet, de Frenreisznek is komoly tere nyílt, már a bemutatkozó kislemez egyik számát (Boldog vagyok) is ő jegyezte. A szélesebb közönség elé 1972. május 1-jén léptek, a tabáni koncertek nyitányaként, még a Gellérthegy oldalában több tízezer fiatal ismerhette meg a mára már szintén legendás Syrius után fellépő LGT zenéjét.

Az LGT világszínvonalat képviselt, a New Musical Express című szaklap munkatársa zenéjüket hallva egyenesen azt írta, hogy „az új rock-szenzáció Keletről jöhet”.

Sikert arattak a tokiói Yamaha fesztiválon, majd az angliai Lincolnban 1972 májusában megrendezett fesztiválon is, ahol világsztárok mellett egyedül ők léptek fel a kontinensről. Londonban vették fel második albumukat, idehaza Zalatnay Saroltának készítettek lemezeket.

Frenreisz 1973-ban vált ki a zenekar színházi szerepvállalása, a Képzelt riport... című musical miatt.

A dobos Fekete Gáborral, a billentyűs Papp Gyulával és a gitáros Szűcs Antal Gáborral létrehozta a Skorpió együttest, amely rengeteget koncertezett, évente legalább 400 koncertet adott.

Az angolul és németül is kiválóan beszélő Frenreisz külföldi kapcsolatainak köszönhetően felléphettek több amerikai városban, bejárták szinte egész Európát, különösen Lengyelországba hívták gyakran a pozitív életérzést sugárzó „bandát”. Albumaik a hard rock jegyében készültek, zenéjükre a rendkívül feszes basszusgitár-dob alap jellemző, Frenreisz méltán érdemelte ki 1974-ben és 1981-ben is Az év basszusgitárosa címet.

A kvartett 1979-ben feloszlott, Frenreisz Tátrai Tibor gitárossal és Papp Tamás dobossal alakított új formációt. A „rohanó” Új Skorpió trióra a „virtuóz-kommersz” szópáros jellemző, előbbi az előadásmódra, utóbbi az alapanyagra vonatkozik. Ez a formáció 1985-ben szűnt meg, s két év múlva kvartettként újraindult a Skorpió: bemutatkozó lemezük máig népszerű címadó dala így szólt: „Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda”.

A Skorpió kisebb-nagyobb kihagyásokkal napjainkban is fellép, legutóbb augusztus 20-án, a felállásban Frenreisz mellett Pálvölgyi Géza (billentyű), Németh Gábor (dob), Szűcs Antal Gábor és állandó vendégként Tátrai Tibor zenél.

Karesz, ahogy barátai hívják, bátyja, Bujtor István filmjeihez is írt zenét, és bár nem tartja magát üzletembernek, létrehozott egy hang-, fény- és színpadtechnikával, majd egy divat- és formatervezéssel foglalkozó céget is. Nyaranta szívesen vitorlázik a Balatonon, ebben magyar bajnok bátyja példáját követi. 2016-2018 között egyik zsűritagja volt a Magyar Televízió A Dal című műsorának, amelyben az Eurovíziós fesztiválra kikerülő magyar dalt választották ki a közönség közreműködésével.

A zenészlegenda 2012-ben Budapest díszpolgára lett, 2015-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2016-ban Fonogram Életmű-díjjal ismerték el. 2017-ben vehette át a Kossuth-díjat „klasszikus zenei képzettségét a hazai rock-beat korszak több legendás, külföldön is sikeres zenekarának alapító tagjaként kamatoztató, a magyar könnyűzenei életet népszerű slágerek és film betétdalok sorával gazdagító pályája elismeréseként”.

Borítókép: Frenreisz Károly énekes, basszusgitáros, szaxofonos a Skorpió együttes koncertjén a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin a Tabánban 2021. augusztus 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában