Világmontázs

2021.10.21. 16:57

Négy új tárlatot kínál a Műcsarnok

Világmontázs címmel négy kiállításból álló tárlategyüttessel, Ujházi Péter, Matzon Ákos, Sváby Lajos és Kovács Péter munkáival várja októbertől a közönséget a budapesti Műcsarnok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tárlategyüttes csütörtöki sajtóbejárásán Nagy T. Katalin kurátor elmondta, hogy Életszőnyeg címmel – már október közepétől – december 5-ig látható Ujházi Péter kiállítása három teremben három tematika mentén.

Az első teremben az önábrázolás alkotásai, a másodikban Nadap település inspirálta művek, a harmadikban egy vizionált világszínház darabjai láthatók. Az anyagot Ujházi Péter eddigi öt évtizedes életművéből válogatták a művész 81. születésnapjára rendezett kiállításra, amelyen többek között látványelvű és metaforikus önábrázolásai, egyéni felfogású nadapi tájábrázolásai, valamint a hétköznapi emberi történéseket bemutató festményei, dobozai és kerámiái láthatóak.

Péntektől várja a közönséget Matzon Ákos Térkereső című tárlata. Mint Rockenbauer Zoltán kurátor elmondta, Matzon Ákos művészete a festészet, a szobrászat és a grafika határterületén, a geometrikus absztrakció körébe tartozik. Matzon Ákos az átlagtól eltérő alkotó, figuratív művei nincsenek – mutatott rá, hozzátéve, hogy november 28-ig látható kiállításán egyebek mellett a Gondolatok a könyvtárban-, a Fúgák- és a Fénysávok-sorozat szerepel.

Október 29. és november 28. között látható Pet'R címmel Kovács Péter képzőművész emlékkiállítása, amelynek anyagát – Wehner Tibor kurátor szerint – a szenvedélyes érzelemvilág jellemzi.

Az életmű lényegi jegyeit felvillantó gyűjteményes tárlat a művész korai, pályakezdő korszakából származó néhány művének bemutatása mellett az 1990-es évektől kibontakozó életmű legjelentősebb, leginkább egyéni módon kimunkált alkotásaira koncentrál.

A Sváby Lajos arcai címmel október 24-től november 21-ig látható kiállítás reprezentatív válogatást nyújt Sváby Lajos kora ifjúságától élete utolsó szakaszáig született önarcképeiből, amelyek a jegyzetszerűtől a festményig, a vázlattól az önálló műig terjednek. A tárlaton – amelynek kurátora Baksai József – Sváby vörös krétával rajzolt Genezis-sorozata is helyet kap, amely Mózes első könyvének a Teremtésről írt sorait jeleníti meg annak tanulságaival és költészetével együtt.

A tárlatokhoz kapcsolódva számos kísérőprogrammal is várja a Műcsarnok a közönséget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában