100 éve született

2021.10.17. 11:48

Különleges koncertekkel folytatódik a Cziffra György-emlékév

Ünnepi programokkal és különleges koncertekkel folytatódik a Cziffra György-emlékév a zongoraművész 100. születésnapja alkalmából Magyarországon és külföldön.

Fotós: Szigetváry Zsolt

Október 22-én a Zeneakadémia és a Cziffra György-emlékév közös eseményén Cziffra 1956. október 22-i koncertjét idézi meg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Takács-Nagy Gábor vezényletével Liszt születésnapján – mondta el Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a programokat ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Az esten bemutatják a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György-emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.

Balázs János, az emlékév művészeti vezetője többek között a november 5-i estre hívta fel a figyelmet, amelyen Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatója hangzik el Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra címmel az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével a Müpában. A magyar premier után november 7-én Párizsban, majd 2022 áprilisában a genfi Victoria Hallban is elhangzik a mű. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható.

November 4-én Gyenyisz Macujev zongoraestjének ad otthont a Müpa, a 13. kerületi Cziffra György parkban november 5-én a száz éve született zongoravirtuóz tiszteletére felavatják Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását.

A sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a fesztivál változatos helyszíneire hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a 2021-es programokra már elkezdődött a jegyárusítás.

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban folytatódik Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-jén, valamint a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközy Lajos koncertjével, valamint egész éves kiállítással ünnepel.

A közeljövőben Bécs, Zágráb, Párizs, Bukarest, Prága, London, Alexandria, Róma, Stuttgart, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 fellépőit. Szombaton Bécsben a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében Balázs János játssza Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított műsorát. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt, Horti Lilla és Szabó Marcell mellett fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. Alexandriában a Bibliotheca Alexandrina Orchestrával, Bukarestben a Filarmonica George Enescu zenekarral lép fel Balázs János, majd november 29-én a londoni Covent Gardenben emlékezik meg hangversennyel az évfordulóról. A nemzetközi koncertek szervezése a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A Régi Zeneakadémián október 30-án Aljosa Jurinic, november 27-én Marc Laforet zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője lép színpadra. A későbbiekben ugyanebben a sorozatban fellép még Massimo Mercelli fuvolaművész és Simon Izabella, majd Elosia Cascio lesz a Liszt Múzeum sorozatának vendége.

Az emlékév programjában részt vesz mások mellett a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

A zongoraművész Cziffra György 1921. november 5-én, száz éve született Budapesten. Balázs János 2016-ban a MOMKult együttműködésével alapította a Cziffra Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, valamint vállalta a fiatal tehetségek támogatását.

A február 9-én kezdődött emlékév a Miniszterelnökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg határokon átívelő szakmai összefogással.

Borítóképünkön Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában