Vonósnégyes formációk

2021.10.26. 16:35

Kezdetét vette az idei Bartók Világverseny

Az elő- és középdöntők, a döntő, valamint a díjkiosztó gálakoncert élőben követhető a Zeneakadémia Solti termében és online felületein.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A résztvevő kvartettek fellépési sorrendjének meghatározásával kezdődött el hétfőn délután a Zeneakadémián a vasárnapig tartó Bartók Világverseny. Az idén vonósnégyes formációk számára rendezett megmérettetés élő fordulói keddtől a Zeneakadémia Solti termében várják a közönséget.

A sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a japán Quartet Integra hegedűse, Miszava Kioka húzta ki az elsőként fellépő vonósnégyes sorszámát, amely a bécsi székhelyű Chaos String Quartet lesz a kedden kezdődő elődöntőkben. A többiek betűrendben követik majd az ábécé végéig, majd onnan elölről az egész verseny alatt.

A 2017-ben elindított versenysorozat hatéves ciklusokban valósul meg. A páratlan években a hangszeresek mérettetik meg magukat. Először a hegedűsök szerepeltek, őket 2019-ben követték a zongoristák, 2021-ben pedig a vonósnégyesek. A páros években zeneszerzői verseny zajlik, mindig a következő esztendő hangszeres megmérettetésének megfelelő művekkel. A győztes kompozíciók bekerülnek a repertoárba.

Az idén választható műveket tartalmazó listán Haydntól Ligetiig a vonósnégyes-irodalom kiemelkedő szerzeményei szerepelnek.

A repertoárban szerepel Bartók több műve, illetve a 2020-as, zeneszerzőknek megrendezett forduló díjazott alkotásai, az első helyezett, japán Okamoto Sinszuke és a különdíjas Brandenburg Ádám vonósnégyesre írt műve is.

A 24 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyen különdíjakat is kioszthat a nemzetközi zsűri.

A grémiumban idén Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert személyiségei foglalnak helyet, köztük Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész, Björg Lewis norvég csellóművész, a Vertago Quartet alapító tagja, Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene-professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja, valamint Oike Ami hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem tanára.

Az idei verseny előválogató testülete, vagyis Keller András hegedűművész és karmester, valamint a Zeneakadémia két oktatója, Falvay Attila hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere és Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője úgy döntött, hogy a jelentkező kvartettek közül a tervezett 12 helyett 15 formációt enged tovább.

A versenyzők Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei lesznek, köztük egy magyar együttes is bekerült az elődöntőbe.

Végül az élő fordulókban 11 kvartett, a bécsi illetőségű Chaos String Quartet, az Izraelből, Koreából-Kanadából, Saint Luciából és az Egyesült Államokból származó tagokból álló, az Indianai Egyetemen létrehozott Dior Quartet, a japán tagokból álló Quartet Integra, a salzburgi Mozarteum növendékei által létrehozott, Bécsben működő Javus Quartet, a zeneakadémista magyar tehetségekből álló Korossy Quartet; a Zürichi Zeneművészeti Főiskola négy növendéke alapította Modulor String Quartet, a Dán Királyi Zeneakadémián tanuló tagokból álló, koppenhágai székhelyű Novo Quartet, a dél-koreai Risus Quartet, a belgiumi Sonoro Quartet, a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet, valamint a több országból származó, jelenleg észak-rajna-vesztfáliai bázisú Velvet Quartet vesz részt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában