Világszínvonalú tárlat

2021.09.13. 13:02

Külföldi kiállítás méltatja a magyar zsinagógák örökségét

A gyűjteményből megismerhetőek a középkori soproni zsinagógák, valamint a kora-újkorból Mád barokk zsinagógája.

Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik címmel nyílik kiállítás Stuttgartban. A tárlaton láthatóak a hazai zsidóság szakrális épületei, a műfaji sajátosságok, valamint a korabeli közösségek és történetük. A gyűjteményt a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat keretében, a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ felkérésére készítette a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ.

A tárlatnak részét képezi többek között az óbudai klasszicista zsinagóga története és rekonstrukciója, valamint a bajai zsinagóga is. Hangsúlyos elemként jelennek meg továbbá a pesti zsidó háromszöget alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák. Ezenkívül a látogatók megismerhetik a 19. században épült győri, szegedi és szabadkai zsinagógákat. Az eseményen a modern zsinagóga, a budapesti Hősök Temploma mellett a Teleki téri lakászsinagóga is megjelenik. Továbbá megtekinthetőek az Óbudai Zsinagóga Gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak.

Az érdeklődők részletek láthatóak a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült sorozatból is, amely az utolsó józsefvárosi imaház közösségét mutatja be.

A megnyitón köszöntőt mond B. Szabó Dezső, a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ igazgatója, Almássy Kornél a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, valamint Székely-Gyökössy Szabolcs, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkár-helyettese. A szakmai bevezetőt Oszkó Ágnes Ivett kurátor tartja.

A kiállítást, amelyet Stuttgartban szeptember 20. és október 31. között lehet megtekinteni, a tervek szerint a jövőben több magyar intézetben is bemutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában