A pápa Magyarországon

2021.09.10. 18:18

Eperjes Károly Magyar Passió című filmjének részleteivel kedveskednek Ferenc pápának (videó)

A Magyar Passió hétpercesre vágott, angol feliratos változatát juttatják el az alkotók az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebráló Ferenc pápának.

Forrás: Facebook/Magyar Passió

Az 1950-es évek magyarországi keresztényüldözéséről szóló, Eperjes Károly rendezésében elkészült játékfilm legfontosabb, a történet fordulatait érzelmileg leginkább megragadó és kifejező jeleneteinek összefűzésével készült, hétpercesre vágott angol feliratos változatát juttatják el az alkotók a Szentatyához itt tartózkodásának ideje alatt

- közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

„A Magyar Passiót azzal a szándékkal készítettük, hogy a magunk szerény eszközeivel mi is hirdessük az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust dicsőítő kongresszus küldetéséhez kapcsolódva a szeretet üzenetét, ami egyesít minden Krisztus-követő hívőt a Földön, és erőt ad, utat mutat a félelemre építő világban az összetartozásra, megbékélésre vágyó embereknek” – idézi a közlemény Eperjes Károly szavait.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült Magyar Passió november 4-től lesz megtekinthető a hazai mozikban. A filmről további információk, részletek a Magyar Passió hivatalos Facebook-oldalán találhatóak.

Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatják. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában